Provincie Groningen

Nieuwjaarsboodschap:in 2009 meer veerkracht! 6 januari 2009

Commissaris reikt de Randstad de helpende hand

In zijn nieuwjaarspeech roept de commissaris van de Koningin in de provincie Groningen, Max van den Berg, de gemeente, provincie en rijk op tot het tonen van veerkracht. "De laatste 10-15 jaar hebben we flink geïnvesteerd in de veerkracht van de Noordelijke economie. Veerkracht is precies wat we nú hard nodig hebben. We kúnnen het tij keren en de economie op gang houden. Door projecten versneld uit te voeren, stages en opleidingen te intensiveren, nieuwe activiteiten te starten, slim samen te werken". De commissaris roept het Rijk op niet eenzijdig investeringen te concentreren in de vastgelopen randstad.

Om de trampoline - als motor van de economie - in beweging te houden moet je in de eerste plaats zélf bewegen. Als provincie willen wij de komende jaren fors investeren. In de bouw en utiliteitssector. Wij zelf zullen bezien welke bouwprojecten, die reeds begroot en besteksgereed zijn, naar voren kunnen halen en versneld kunnen uitvoeren. We moeten dus niet stil gaan zitten, maar kijken waar onze krachten liggen en daar extra intensief op inzetten. We zullen ook zwaar investeren in infrastructuur, via de Zuiderzeelijngelden. Om de bereikbaarheid van en in het Noorden te verbeteren. Het komende jaar gaat voor de treinverbinding Groningen-Veendam de 1e schop de grond in, zodat in 2010 de eerste trein kan rijden. Zo houden we vaart in de economie. En blijven zoveel mogelijk mensen aan het werk.

Max van den Berg vraagt daarvoor aandacht van het Rijk. "Den Haag: wij zijn voor jullie een sterke samenwerkingspartner. Maak daar gebruik van! Door snel te beslissen. En ons níet op te zadelen met eindeloze procedures. Niet treuzelen, maar doorpakken.
Maak gebruik van onze ruimte, onze verbindingen en onze sterke punten. En níet door kortzichtig beleid te ontwikkelen zoals bijvoorbeeld in de Visie Randstad 2040. Waarin het rijk niet verder kijkt dan tot Almere en Utrecht. Waardoor de Randstad totaal dichtgeslibd zal raken met nóg meer wegen en huizen. Wij begrijpen dat er veel moet gebeuren in de Randstad, maar niet door de files te verdubbelen en de hoogbouw te verdichten".

Het Noorden heeft niet alleen ruimte en bereikbaarheid te bieden, maar ook talloze mogelijkheden op het gebied van energievoorziening en duurzame economische ontwikkeling. Groningen is de energieleverancier voor heel Nederland. Kijk naar de verbindingen met Noord-Duitsland en Scandinavië. Kijk naar wat er gebeurt in de Eemshaven. De CdK vraagt zich af: "Waarom investeren in de Randstad als we hier de mogelijkheden voor het grijpen hebben? Die hand reiken wij het vastgelopen Randstad graag.
De boodschap voor 2009 is wat hem betreft: "maak 2009 tot het jaar van actie, van energie, samenwerking en van vernieuwing. Van méér veerkracht".

6 januari 2009