Ingezonden persbericht


NIEUWSBERICHT

Capelle aan den IJssel, 6 januari 2009

Nieuwe energiebeheer mogelijkheden voor datacentrum personeel met Raritan's uitgebreide Power IQ-software

-- Inzicht in het energiegebruik van datacenters draagt bij tot besparing van energie, verhoging van de uptime, optimale capaciteitsbenutting, CO2-uitstoot reductie en navolging van andere groene initiatieven --

Raritan heeft vandaag nieuwe functionaliteit voor rapportage en analyse toegevoegd aan haar Power IQ(TM) energiebeheersoftware om een vollediger en nauwkeuriger beeld te kunnen verkrijgen van het energieverbruik binnen datacentra. Power IQ volgt en registreert alle typen gedetailleerde energiegegevens van meerdere platforms om ICT- en Datacentrum-managers te helpen bij het analyseren van energiegerelateerde kwesties - variërend van energiekosten voor ICT tot rackcapaciteit en de conditie van IT-apparatuur.

Power IQ biedt een totaaloverzicht aan energiegegevens die zijn verkregen van IT-hardware die aangesloten zijn op Raritan's Dominion® PX intelligente stroomverdelers (Power Distribution Units, PDU's) en een groot aantal andere rack-PDU's, inclusief APC, ServerTech en Geist. De software volgt tevens de racktemperatuur en luchtvochtigheidgegevens die zijn verzameld door de omgevingssensors van de Dominion PX.

De informatie wordt gepresenteerd in aanpasbare grafieken en rapporten die vanaf elke willekeurige locatie kunnen worden geopend met behulp van het webdashboard (GUI) van de Power IQ software. Rapporten kunnen eenvoudig worden aangepast om het energieverbruik te meten gedurende een door de gebruiker ingestelde periode en op gegeven punten op de route waarlangs de energie het gebouw binnenkomt -- van de PDU tot het stopcontact, tot de zekeringenkast, de vertakkingsschakeling, het datacenter, tot aan het gehele gebouw. De software kan tevens een energieoverzicht laten zien per divisie of bedrijfsunit, per toepassing, per kantoor of andere gewenste eenheid.

"De kosten en aanvoer van energie zijn kritieke kwesties voor bedrijfsdatacenters en hostingbedrijven," aldus James Cerwinski, senior productmanager bij Raritan. "Power IQ kan klanten helpen bij het oplossen van energiegerelateerde problemen in het datacentrum door informatieve inzichten te bieden op basis van gedetailleerde energiegegevens. Ons doel is klanten te helpen bij het verlagen van hun energiekosten en CO2-uitstoot, onbenutte capaciteit te benutten en de werking van het datacenter te verbeteren."

Het ODBC-systeem (Open DataBase Compliant) van PowerIQ kan worden geïntegreerd in bestaande datawarehouse en de enterprise-rapportagesystemen van de klant.

Power IQ genereert onder andere de volgende rapporten:


- Energieverbruikraport in kilowatt per uur -- in deze rapporten wordt informatie over het energieverbruik weergegeven op basis van door de gebruiker gedefinieerde criteria. Grafieken brengen duidelijk in beeld welke apparaten de meeste energie verbruiken, of gemaakte inspanningen voor energiebesparing vruchten afwerpen, en of er problematische warme plekken of overgekoelde locaties zijn.

Een gerenommeerd financieel bedrijf bepaalde onlangs met behulp van de energieoplossingen van Raritan dat de temperatuur in haar datacenter drie graden hoger mocht zijn daarbij toch nog steeds voldoen aan de koelingsvereisten van de apparatuur. Dit leidde tot een verlaging van de kosten van het bedrijf voor koeling met 15 procent.


- Energiekosten per kilowattuur -- in deze rapporten, die kunnen worden gebruikt voor het in rekening brengen van energiekosten bij gebruikers en klanten, wordt gedetailleerde informatie gegeven over de kosten van het energieverbruik van door de gebruiker gedefinieerde groepen, zoals een afdeling of bedrijfsunit, of van bepaalde typen apparatuur of toepassingen.

Een Amerikaans hostingbedrijf, waarbij vaak IT-apparatuur voor verschillende klanten in één rack is geplaatst, is nu in staat het energieverbruik bij de klanten in rekening te brengen. De PDU's van Power IQ en Dominion PX meten het energieverbruik per IT-apparaat en per klant voor het bedrijf. Na invoer van de kosten per kWh gedurende piekuren en daluren kan Power IQ een rapport opmaken van de energiekosten per klant. Het hostingbedrijf is tevens van plan rapporten te laten maken met de energiekosten die zijn verbonden aan de koeling.


- Energiecapaciteit -- door een rapport te genereren van het daadwerkelijke energieverbruik door IT-apparaten in een rack en dit te vergelijken met de toegewezen rackcapaciteit, kunnen IT-organisatie de inzet van energiebronnen voor verschillende racks optimaliseren. Zo zijn racks te herkennen waar nog energiecapaciteit beschikbaar is voor toevoeging van meer IT-apparatuur. Daarnaast kunnen projectvertragingen en downtime als gevolg van onvoldoende energietoevoer of overbelasting van de stroomkring worden vermeden.

Met behulp van de energieoplossingen van Raritan is een financieel bedrijf in Europa in staat het werkelijke energieverbuik van elk IT-apparaat en elk rack te meten. Hierdoor beschikt het personeel van het datacenter over nauwkeurige gegevens over het actieve energieverbruik. Dit maakt het mogelijk te zoeken naar onbenutte energiecapaciteit -- de delta tussen het werkelijke verbruik en de opgegeven capaciteit. Nadat de onbenutte capaciteit was gevonden, was het personeel van het datacenter in staat meer toepassingen en apparaten toe te voegen aan de bestaande infrastructuur en een investering in een uitbreidingsproject van het datacenter uit te stellen.


- Naleving en CO2-uitstoot -- Power IQ kan gegevens verzamelen over het succes van initiatieven voor energiebesparing en verlaging van de CO2-uitstoot om te voldoen aan "groene" overheidsvoorschriften of bedrijfsdoelstellingen.

Er is bijvoorbeeld een technologiebedrijf dat Power IQ gebruikt voor het bijhouden en documenteren van verlaging in de CO2-uitstoot in haar datacenter in Japan, waar een programma voor handel in CO2-tegoeden bestaat om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren. De handel in CO2-tegoeden stelt bedrijven in staat tegoeden te kopen als vergoeding voor de door hen gegenereerde CO2, terwijl energie-efficiënte bedrijven de mogelijkheid hebben CO2-tegoeden te verkopen. In beide gevallen bestaat een reële behoefte tot het bijhouden van de gegenereerde CO2 en het documenteren van wijzigingen. Met behulp van Power IQ is het Japanse technologiebedrijf in staat de CO2 die door de IT-apparatuur in haar datacenters wordt gegenereerd te registreren. Power IQ genereert tevens rapporten over CO2-gebruik en wijzigingen daarin ten behoeve van onafhankelijke certificering die het bedrijf recht geeft op CO2-tegoeden. Het bedrijf beschikt nu over een systematische, controleerbare benadering voor het bijhouden van de gegenereerde CO2 en wijzigingen daarin in de loop der tijd.

Een andere unieke functie van Power IQ is PDU-beheer. Deze functie vereenvoudigt het beheer van gespreide Dominion PX PDU's door mogelijkheden te bieden voor collectieve firmware-updates, configuratiebeheer, en controle van de toestand van de apparatuur op afstand via een enkele webinterface. De beveiliging is gewaarborgd door op standaards gebaseerde verificatie, time-out van websessies en toegangscontrole op basis van IP-adressen.

Verkooppunten en verdere informatie
Power IQ 1.3, wereldwijd te koop via Raritan's distributiekanaal, is verkrijgbaar in twee versies: als software en een hardwarematig apparaat. De virtual software is getest voor uitvoering op het VMware®-platform van de klant, waardoor rackruimte, energie en hardwarekosten worden bespaard. Het hardwareapparaat is een kant-en-klare oplossing voor servers in de enterprise-klasse. Zie www.raritan.nl/powerIQ voor meer informatie over Power IQ.

Over Raritan (Raritan.nl)
Raritan biedt beveiligde producten voor het beheren van de IT-infrastructuur waarmee de efficiëntie en productiviteit van het datacenter kan worden verhoogd door middel van geïntegreerde in-band en out-of-band functionaliteit voor energiebeheer, servertoegang en controle. De energiebeheer software, intelligente PDU, omgevingssensors, KVM, seriële console en producten voor gecentraliseerd beheer van Raritan worden gebruikt op meer dan 50.000 locaties wereldwijd. De OEM-divisie van Raritan levert geïntegreerde hardware en firmware voor server- en klantbeheer, met inbegrip van intelligent energiebeheer, KVM over IP, IPMI en andere op standaarden gebaseerde beheertoepassingen. Raritan heeft haar hoofdvestiging in Somerset, New Jersey, en beschikt over kantoren in 76 landen verspreid over de hele wereld. Het Europese hoofdkantoor is gevestigd in Capelle aan den IJssel. Voor meer informatie kunt u terecht op Raritan.nl.

Contactpersoon voor de media:
Edwin de Boer, Director of Marketing - Europe & Africa E-mail: marketing.europe@raritan.com