Gemeente Tilburg

Nummer
2009001BW
Datum
6 januari 2009

Burgemeester sluit café Route 58

Exploitatievergunning ingetrokken vanwege ernstige overlast

Burgemeester Vreeman heeft 16 december 2008 het besluit genomen om de exploitatievergunning voor café Route 58 aan de Veldhovenring 2 per 15 januari 2009 in te trekken. Hij heeft ook bepaald dat hij de komende vijf jaar een nieuwe vergunning kan weigeren.
In maart is aan de huidige uitbater van de inrichting aan de Veldhovenring 2 nog een exploitatievergunning verleend. In de korte tijd daarna hebben echter al veel overtredingen plaatsgevonden en ondervindt de buurt bijzonder veel overlast. Hierdoor wordt het woonen leefklimaat ernstig aangetast. De inrichting wordt blijkbaar niet op een verantwoorde manier geëxploiteerd. Dat is de reden om de vergunning in te trekken. Het pand aan de Veldhovenring 2 staat echter al jaren bekend als een horeca-inrichting dat tot erg veel problemen en incidenten leidt. De vorige uitbaters dreven hun inrichting ook al niet op een verantwoorde wijze. Om die reden bepaalt de burgemeester in het belang van de openbare orde dat hij de komende vijf jaar een nieuwe vergunning kan weigeren. Alleen wanneer een nieuwe uitbater met een nieuw bedrijfsplan het vertrouwen wekt dat het woon- en leefklimaat niet zal worden aangetast, zal een nieuwe vergunning verleend kunnen worden.
Het pand Veldhovenring 2 is gelegen in de wijk De Besterd. De Besterd is al sinds 2005 aangewezen als veiligheidsurgentiegebied. Dit betekent dat de gemeente, de Politie en andere partners allerlei maatregelen nemen om de leefbaarheid en veiligheid in De Besterd te verbeteren.
Begin 2006 heeft de gemeenteraad de APV gewijzigd zodat horeca-inrichtingen met een Drank- en Horecavergunning ook een exploitatievergunning moeten hebben. Daardoor kreeg de burgemeester de mogelijkheid een horecabedrijf tegen te houden indien daardoor de woon- en leefsituatie in de omgeving of de openbare orde op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed.
Artikel 43 van de APV geeft de burgemeester ook de bevoegdheid een eenmaal verleende vergunning in te trekken, indien dit noodzakelijk is in het belang van de openbare orde of het woon- en leefklimaat. Datzelfde artikel geeft de burgemeester ook de bevoegdheid om te bepalen dat een nieuwe vergunning voor de duur van ten hoogste vijf jaar kan worden geweigerd. Burgemeester Vreeman heeft in de rapportages van de Politie en de afdeling Handhaving voldoende argumenten gevonden om de exploitatievergunning voor Veldhovenring 2 in te trekken en om te bepalen dat hij de komende vijf jaar een nieuwe vergunning kan weigeren. De zienswijzen die zijn ingediend tegen het voornemen om deze beslissingen te nemen waren voor de burgemeester geen aanleiding om anders te besluiten.
Het in dit persbericht genoemde besluit hoeft niet naar de raad en is daarmee definitief.