Ingezonden persbericht


Persbericht

Leeuwarden 6 januari 2009

Activiteiten Stenden sluiten aan op beoogde
kwaliteitsslag hogescholen

Voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra heeft maandagmiddag 5 januari tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Den Haag een discussienota gepresenteerd. Kern van de nota: hogescholen gaan hogere eisen stellen aan de kwaliteit van hun onderwijs. Daarnaast zal de opleiding volgens Terpstra meer eisen stellen aan de student en uitdagender worden. Klaas Wybo van der Hoek van het College van bestuur Stenden hogeschool ziet dit als bevestiging van de lijn die Stenden hogeschool heeft ingezet. "Hoewel ook wij nog de nodige stappen kunnen maken, zijn wij al eerder deze weg ingeslagen."

De verhoging van de kwaliteit en verzwaring van de opleiding begint al met een zorgvuldige intake bij studenten. Binnen enkele opleidingen zoals International Hospitality Management en Creatieve Therapie van Stenden hogeschool gebeurt dat al jaren met succes. Welke studenten worden toegelaten en wie niet? Hoe hoog leggen we de lat? Op die manier creëer je een nieuwe ondergrens en krijg je ruimte om ook de bovengrens op te trekken. Dat is niet alleen nodig om de studenten te stimuleren, maar ook om aan de eisen van het werkveld te voldoen. Stenden bereidt haar studenten op het werkveld voor, onder meer door het werken in de eigen leerbedrijven, waarbij de student leert om te gaan met werkdruk en verantwoordelijkheid.

Internationalisering

De voorzitter van de HBO-raad "hecht veel waarde aan een internationale oriëntatie als noodzakelijk voorbereiding op een succesvolle carrière binnen of buiten Nederland." Ook deze visie sluit uitstekend aan bij de werkwijze van Stenden. Internationalisering van de opleidingen speelt nu al een centrale rol. Stenden heeft Campus Sites in onder meer Thailand, Zuid-Afrika, Qatar, Bali (Indonesië) en Berlijn. Studenten kunnen de zogenoemde 'Grand Tour' doen, waarbij zij een deel van hun studie volgen op die Campus Sites in Europa, Afrika, het Midden Oosten en/of Azië. Dat is mogelijk omdat Stenden op de verschillende locaties dezelfde programma's aanbiedt.

Studenttevredenheid
Naast uitdagendheid en het verhogen van de onderwijskwaliteit, zal Stenden in lijn met de nota van de HBO-raad blijvend aandacht besteden aan praktische zaken als roostering en beperking van lesuitval. Er wordt veel gedaan, maar de kleine kwaliteit kan en moet. Klaas Wybo van der Hoek: "Het is belangrijk dat studenten ook hierover tevreden zijn. We doen dan ook steeds onderzoek hiernaar. Met de uitkomsten van deze onderzoeken kunnen wij ons onderwijs voortdurend verbeteren."

Over Stenden
Aan Stenden studeren circa 11.000 studenten en werken bijna 1000 medewerkers. Er zijn vestigingen in Leeuwarden (hoofdvestiging), Emmen, Groningen, Meppel, Assen, Doha (Qatar), Bangkok (Thailand), Bali (Indonesië) en Port Alfred (Zuid-Afrika) met ieder hun eigen opleidingenaanbod. Het aanbod aan opleidingen bestaat uit 3 associate degrees, 21 bacheloropleidingen en 5 master opleidingen in de domeinen Service Management, Educatie, Zorg, Economie en Techniek. Stenden heeft 11 lectoraten die mede door middel van toegepast onderzoek zorgdragen voor verbinding tussen opleidingen en werkveld.



Ingezonden persbericht