Pitbull Ruby mag van landsadvocaat herstellen bij Gaus


AMSTERDAM, 20090106 -- De zeven jaar oude pitbull Ruby die zonder gebeten te hebben al een jaar lang geïsoleerd opgesloten zit vanwege de oude Regeling Agressieve Dieren (RAD, die honden als Ruby enkel al op uiterlijke kenmerken ter dood veroordeelde) en die niet benaderbaar was doordat zij niet tegen de isolatie van de inbeslagname kon, mag volgende week van de landsadvocaat eerst drie weken tot rust komen bij de familie Gaus alvorens zij aan een risico-assessment wordt onderworpen.

Ruby staat symbool voor alle 64 pitbulls die nu nog vanwege de oude RAD opgesloten zitten en die minister Verburg vanuit hun maandenlange eenzame en traumatiserende huisvesting wil laten testen op leven en dood door middel van een nog niet gevalideerd risico-assessment. Deze honden waarvan een groot deel nooit iets misdaan heeft, dreigen afgerekend te worden op de trauma's die zij notabene hebben opgelopen door de isolatie van de lange inbeslagname wegens een inmiddels als fout erkende regeling. De drie dierenorganisaties die het voor deze honden opnemen, Comité Dierennoodhulp, de Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en de Stichting Rechten voor al wat leeft, vinden dat deze honden net als Boran en Ruby eerst de mogelijkheid moeten krijgen om te herstellen van hun door de inbeslagname opgelopen trauma voor er een test wordt afgenomen.

Minister Verburg beloofde in de commissievergadering van 17 december 2008 dat er zorgvuldig om zal worden gegaan met deze groep pitbulls. Van zorgvuldig omgaan is echter geen sprake wanneer dieren vanuit deze maandenlange isolatie, waarvan sommigen zelfs langer dan een jaar, getest worden! De dierenorganisaties vinden daarom dat de overige nog inbeslaggenomen pitbulls net als Ruby eerst van hun trauma moeten herstellen voordat zij aan een test worden onderworpen. Zij menen verder dat de kosten voor dit herstel door Justitie gedragen behoren te worden. Sandra van de Werd, woordvoerder van de drie dierenorganisaties: "Deze honden zijn immers getraumatiseerd geraakt door de isolatie van de lange inbeslagname! Het is te triest voor woorden om te moeten vaststellen dat waar Justitie wel bereid is om de kosten voor maandenlange isolatie te betalen aan de opslaghouders; plotseling niet bereid is om ook maar één enkele euro te betalen aan het herstel van de door hen aangerichte psychische schade bij deze honden, terwijl deze nog steeds onder haar verantwoordelijkheid vallen!"
De tweejarige rottweiler Boran, die ook getraumatiseerd was geraakt door de inbeslagname en daar op afgerekend dreigde te worden ging Ruby een paar maanden geleden voor. Boran, die eerder door het opgelopen trauma onbenaderbaar was, slaagde na een herstelperiode voor de test en mocht met een aanlijn- en muilkorfgebod naar huis! Ruby maakt na rust en aandacht bij de familie Gaus ook weer een redelijke kans op slagen van de test.

De drie dierenorganisaties maken zich hard voor een betere behandeling voor honden die in beslag genomen zijn. Honden worden nu weken- en zelfs maandenlang in beslag genomen en volkomen geïsoleerd. Waar asielhonden nog uitgelaten worden, speelweides hebben en veelal met een soortgenoot zitten, gaat dit voor inbeslaggenomen honden niet op. Honden zijn groepsdieren en wanneer een hond volkomen geïsoleerd wordt van soortgenoten en menselijk contact moet ontberen kan hij hierdoor getraumatiseerd raken. Hierdoor kan de hond onbenaderbaar worden. Dit kan voorkomen worden door het opleggen van een aanlijn- en muilkorfgebod en door vanuit deze situatie de hond samen met de baas te testen. Daarnaast zou de schrijnende situatie waarin inbeslaggenomen honden zitten door middel van een hondvriendelijke behandeling verbeterd moeten worden. Deze honden zouden ook iedere dag persoonlijke aandacht moeten krijgen door middel van bijv. speeltherapie, zij zouden ook uitgelaten moeten worden en op speelweides moeten kunnen verblijven en zo mogelijk niet alleen gehuisvest dienen te worden zoals ook in het Honden- en Kattenbesluit gesteld wordt.
Een risico-assessment geeft een oneerlijk beeld vanuit een inbeslagname en zonder dat de baas erbij is. Een hond kan door de inbeslagname getraumatiseerd raken en eenkennige honden maken geen schijn van kans zonder hun baas. Het is bovendien de baas die dient op te treden naar zijn hond toe bij agressief gedrag. Een risico-assessment zou daarom alleen afgenomen moeten worden vanuit de thuissituatie met de baas erbij. Gemeentes zouden honden in de tussentijd een aanlijn- en muilkorfgebod kunnen opleggen in afwachting van het afnemen van een risico-assessment. En het risico-assessment zou er op de eerste plaats op gericht moeten zijn of en hoe het foutieve gedrag van baas of hond ten goede veranderd kan worden door middel van een opvoedcursus of gedragstherapie inplaats van euthanasie of niet. Bij een ongeschikte baas zou de hond herplaatst dienen te worden. De drie dierenorganisaties beschikken inmiddels over een protocol speciaal voor door de inbeslagname getraumatiseerde honden.





Comité Dierennoodhulp, De Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren en Stichting Rechten voor al wat leeft