Nederlandse Islamitische Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 6 januari 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam.

Presentatie: Hatice Kurºun


---

Hoofdgast is Wasif Shadid, hoogleraar interculturele communicatie aan de Universiteit van Tilburg. Beeldvorming rond islam is één van zijn aandachtsgebieden. Onlangs publiceerde Shadid in samenwerking met Prof. Sjoerd van Koningsveld Islam in Nederland en België. Religieuze institutionalisering in twee landen met een gemeenschappelijke voorgeschiedenis. Hierin wordt de institutionalisering van de islam in Nederland in beeld gebracht. Welke plek de Islam inmiddels heeft, wat er typisch Nederlands is aan de islam in Nederland en welke ontwikkelingen er gaande zijn tegen de beeldvorming in, zijn zaken die aan bod zullen komen.

In Verzen & Visies gaat media-adviseur Inaam El Jaezaeri in op Ashura (Asjoera). Ashura is de tiende dag van de eerste maand van het islamitische jaar: 10 Muharam 1430. Wat betekent Ashura voor de sjiieten?

De Bosnische Nederlander Enes Scrndic, vertegenwoordiger van de Bosnische gemeenschap in Nederland bepaalt dit keer de Islamitische Canon. Hij kiest voor het werk Mannen komen van mars, vrouwen van venus van John Gray. Het boek gaat volgens Scrndic over een koranisch principe, verpakt in een modern jasje.

De Haarlemse jeugdwerker Raja Alouani neemt het Misverstand van de Week voor haar rekening. Ze gaat een misverstand over de islam of moslims de wereld uithelpen.

Handboek religie in Nederland biedt meer dan een encyclopedisch overzicht van de godsdiensten. Dr. Edien Bartles. één van de auteurs, vertelt hoe.

Panelgesprek: Wat zouden in 2009 agendapunten moeten zijn?. De gasten van OBA-live van deze dag gaan vertellen welke onderwerpen volgens hen de agendapunten zullen zijn in 2009.

Livemuziek: Muziek zonder grenzen, daar draait het om bij Maghreb Mania: in de mix van gnawa-sounds met funky, groovy jazz, in het plezier en in het samenbrengen van mensen. www.maghrebmania.nl

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.




Nederlandse Islamitische Omroep