Gemeente Utrecht

Schriftelijke vragen van mevrouw K. Bouazani en mevrouw B.Dibi. (ingekomen 4 december 2008 en antwoorden door het college verzonden op 6 januari 2009)

Het garagebedrijf ACDelco, dat samen met ROC/ASA en de gemeente Utrecht een werk-leerproject is gestart voor jongeren uit Overvecht heeft recentelijk het Johan Stekelenburg compliment gewonnen. Deze landelijke onderscheiding wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich onderscheidend inzet voor mensen die niet makkelijk aan een baan komen. Het garagebedrijf is sinds de ondertekening van een intentieovereenkomst in 2006 voortvarend aan de slag gegaan met het bieden van een leerbaan aan jongeren. Het project werd ondersteund door het adoptieteam Overvecht en door de voormalige ministers Winsemius en De Geus. De resultaten waren veelbelovend. Op dit moment verkeert de voortgang van het project in grote onzekerheid. Afspraken die met het ROC/ASA zijn gemaakt worden niet nagekomen, waardoor de begeleiding van de jongeren niet goed verloopt. Het is nu de vraag hoe lang het garagebedrijf de jongeren nog een leerwerkbaan kan bieden. Naar aanleiding hiervan heeft de PvdA de volgende vragen:
1. Is het College bekend met de huidige problemen van het leerwerktraject door ACDelco? Ja, het college is bekend met de gesignaleerde problemen.
2. Zo ja, hoe verhouden deze problemen zich tot de gemaakte afspraken die gemaakt zijn? De eerder gesignaleerde problemen zijn door de samenwerkende partijen, met name het bedrijf AC Delco en ROC ASA, besproken en grotendeels opgelost. De nog bestaande problemen zijn goed in kaart gebracht en elke partij weet wat er nu gaat gebeuren en door wie om ook die laatste problemen nog op te lossen.
3. Vindt het College het acceptabel dat ACDelco, dat samen met ROC/ASA en de gemeente Utrecht een werk-leerproject is gestart voor jongeren, in financiële nood komt, mede doordat afspraken niet nagekomen worden? Wij vinden dat heel vervelend. AC Delco en ROC ASA zijn samen aan het project begonnen. De gemeente heeft een financiele bijdrage geleverd ten behoeve van een extra leerwerkmeester, maar is geen partner .
4. Zo nee, is het College voornemens om op zeer korte termijn met betrokken partijen een oplossing te zoeken om uit deze impasse te komen, zodat de huidige en toekomstige jongeren met een leerwerktraject bij ACDelco aan de slag kunnen?

Ja. Inmiddels heeft wethouder den Besten een overleg gehad met ROC ASA, AC Delco én de stichting Leerwerkgarage Utrecht (in oprichting). De drie partijen spreken elk de verwachting uit dat de eerder gesignaleerde problemen op korte termijn allemaal zijn opgelost. Bovendien verwachten zij dat het project kan groeien van ca. 50 jongeren per jaar naar 110 jongeren per jaar.

---- --