Ingezonden persbericht


Persbericht, 6 januari 2009 2009/02

Het Zuiderzeemuseum introduceert VIS museum door kinderen

Al sinds jaar en dag heeft het Zuiderzeemuseum een breed educatief aanbod voor kinderen van alle leeftijden. De educatieve programma's sluiten aan bij hun belevingswereld, gaan uit van actieve deelname en zijn speels van opzet. Ze zijn echter wel bedacht en ontwikkeld door volwassenen. Met VIS museum door kinderen introduceert het Zuiderzeemuseum in 2009 een museum dat niet alleen vóór kinderen maar ook door kinderen wordt gemaakt.

De eerste tentoonstelling in VIS museum door kinderen wordt samengesteld door de VISmaatjes, een groep van acht kinderen in de leeftijd van 9 tot en met 11 jaar van diverse basisscholen. De VISmaatjes worden op 15 januari 2009 officieel door het Zuiderzeemuseum benoemd. Na de benoeming gaan de kinderen direct aan de slag met het thema van de eerste tentoonstelling: mode.

De VISmaatjes komen gedurende een half jaar elke drie tot vier weken bijeen in het museum. De kinderen uit hun klassen dienen als achterban en besteden wekelijks circa één uur aan het project. De VISmaatjes gaan eerst brainstormen over het onderwerp mode en de mogelijke invalshoeken voor de tentoonstelling. Vervolgens zoeken zij objecten uit en maken een inrichtings- en presentatieplan. Ook zorgen zij zelf voor een bijbehorend promotie- en educatieplan. De medewerkers van het Zuiderzeemuseum begeleiden en faciliteren de VISmaatjes gedurende het gehele traject intensief.

VIS museum door kinderen wordt gevestigd in het voormalige kindereiland in het museumpark. De opening van de door de VISmaatjes ontwikkelde modetentoonstelling staat nog voor de zomervakantie gepland.


---

Noot voor de redactie,