Universiteit van Tilburg

Januari 2009

Promoties en redes

vrijdag 9 januari 2009, 14.15 uur, Aula UvT
Promotie Karin Ammerlaan over de rol van de overheid na een ramp

Wat zijn de belangen van slachtoffers bij rampen en hoe komt de overheid daaraan tegemoet? Volgens de juriste Karin Ammerlaan kan de overheid als politiek verantwoordelijke zowel financieel als immaterieel de belangen van slachtoffers dienen. Daartoe zou een nazorgbeleid ontwikkeld moeten worden, zou de communicatie van de overheid naar slachtoffers en publiek verbeterd moeten worden en zou de overheid haar rol bij de schadeafwikkeling moeten heroverwegen. Titel proefschrift: Na de ramp. De rol van de overheid bij de (schade-)afwikkeling van rampen. Promotores: prof. mr. M.S. Groenhuijsen, prof. mr. J.M. Barendrecht, copromotor: mr. dr. M.W. de Hoon.

vrijdag 9 januari 2009, 16.15 uur, Aula UvT
Inaugurele rede prof. mr. Bert van Schaick

Bert van Schaick is met ingang van 1 mei 2008 benoemd tot hoogleraar Privaatrechtelijke rechtshandhaving en rechtsvergelijking. Bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid verdiept hij zich in het materiele burgerlijk recht en het burgerlijk procesrecht en de raakvlakken tussen die twee rechtsgebieden. Zijn inaugurele rede op 9 januari is getiteld Het burgerlijk recht de baas? Over de verwevenheid van burgerlijk recht en burgerlijk procesrecht. Hierover verschijnt een apart persbericht.

vrijdag 16 januari 2009, 14.15 uur, Aula UvT
Promotie Annemiek de Jong-van Campen over christelijke inwijding

Annemiek de Jong-van Campen heeft zich in haar promotieonderzoek gericht op de christelijke mystagogie. Aan de hand van zes ervaringsverhalen is zij tot een nieuw concept van mystagogie gekomen, dat letterlijk 'inwijding in geheimen' betekent. De ervaringsverhalen geven inzicht in hoe spiritueel zoekende mensen worden ingewijd in het christelijk geloof. Titel proefschrift: Mystagogie in werking: Hoe menswording en gemeenschapsvorming gebeuren in christelijke inwijding. Promotor: prof. dr. J.B.M. Wissink, copromotor: dr. H. Burggraaff. Meer informatie: persvoorlichters@uvt.nl.

woensdag 21 januari 2009, 14.15 uur, Aula UvT
Promotie Hans Stol over transparantie en meetbaarheid politieke besluitvorming

Hans Stol ontwierp een model voor het politieke proces dat dit proces van besluitvorming tot en met evaluatie transparant en meetbaar maakt. Zijn onderzoek toont op systematische wijze wat de condities zijn voor transparant handelen van de overheid. Ook reikt hij voorwaarden aan voor structureel gebruik van informatietechnologie ten behoeve van het politieke proces. Titel proefschrift: A framework for evidence-based policy making using IT. Promotor: prof. dr. H.J. van den Herik. Hierover verschijnt een apart persbericht.

vrijdag 23 januari 2009, 10.15 uur, Aula UvT
Promotie Maartje de Visser over betere toepassing Europees recht

Sinds kort staat het belang van een effectieve toepassing van Europees recht hoog op de agenda. Bij de uitvoering van Europese regels is traditioneel een belangrijke rol weggelegd voor nationale autoriteiten. In het mededingings- en elektronische communicatierecht wordt sinds 2002 echter gebruik gemaakt van netwerken, waarbinnen nationale autoriteiten en de Europese Commissie nauw met elkaar samenwerken. Maartje de Visser onderzocht de werking en invloed van dit samenwerkingsmodel, om te zien of het een verbetering. Ze concludeert onder meer dat de nationale autoriteiten als gevolg van het netwerk op een positieve manier worden ?geeuropeaniseerd?. Titel proefschrift: Network-based governance in EC Law. The example of EC competition and EC communications law. Promotor: prof. dr. P. Larouche. Hierover verschijnt een apart persbericht.

vrijdag 23 januari 2009, 16.15 uur, Aula UvT
Inaugurele rede hoogleraar forensische psychologie Stefan Bogaerts

Per 1 juni 2006 is Stefan Bogaerts benoemd tot deeltijdhoogleraar Forensische Psychologie bij de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit van Tilburg. Bogaerts is gespecialiseerd in psychopathologie bij (seksuele) delinquenten, met name op het terrein van behandeling, risicotaxatie en deskundigenonderzoek van forensische patienten. Titel rede: Spiegelingen tussen daders en slachtoffers. Hierover verschijnt een apart persbericht.

donderdag 29 januari 2009, 16.15 uur, Utrecht, Academiegebouw, Domplein 29 Afscheid hoogleraar Exegese van het Oude Testament P.C. Beentjes

Hoogleraar Panc Beentjes neemt afscheid van de Faculteit Katholieke Theologie met de rede Van achter naar voren lezen. Uitdagingen voor bijbelexegese. Meer informatie volgt.

vrijdag 30 januari 2009, 10.15 uur, Aula UvT
Promotie J. Voget over belastingontduiking

Titel proefschrift: Tax competition and tax evasion in a multu-jurisdictional world. Promotores: prof. dr. H.P Huizinga. Meer informatie volgt.

vrijdag 30 januari 2009, 16.15 uur, Aula UvT
Inaugurele rede hoogleraar rechtsfilosofie Hans Lindahl

Hans Lindahl is per 1 januari 2008 benoemd tot hoogleraar Rechtsfilosofie. Zijn onderzoek richt zich op grenzen in recht en politiek, met als speciaal aandachtsgebied het Europese integratieproces. Hij stelt zich vragen als: Wat zegt begrenzing over de identiteit van een politieke en rechtsgemeenschap? Welke rol speelt de samenhang tussen identiteit en grenzen in maatschappelijke vraagstukken zoals immigratie, mensenrechten, soevereiniteit en global justice? Op 30 januari houdt hij zijn inaugurele rede, getiteld: A-legality: The question of legal boundaries. Hierover verschijnt een apart persbericht.

Maandoverzicht voor de pers