Provincie Antwerpen


6 januari 2009

Schaatsers vanaf morgen welkom in het Vrijbroekpark, De Averegten en Prinsenpark

12 centimeter dik ijs zorgt voor ijspret in drie Antwerpse provinciale domeinen

Als de huidige koude temperatuur aanhoudt, zal het ijs op de vijvers in het Vrijbroekpark in Mechelen, De Averegten in Heist-op-den-Berg en in het Prinsenpark in Retie morgen 12 centimeter dik zijn. De provincie beslist daarom om vanaf morgen deze plassen open te stellen voor het grote publiek. Schaatsen, glijden en sleeën op natuurijs: ijspret verzekerd!

Het is al een hele poos geleden dat de plassen en vijvers in ons land nog eens zo dik bevroren. Daardoor kriebelt het bij velen om nog eens lekker te ravotten, schaatsen, glijden en sleeën op het natuurijs. Heel wat inwoners zijn nu vragende partij om te schaatsen op het ijs op de plassen en waters van de provinciale domeinen. Tot nu toe worden zij door de domeinwachters van het ijs gehaald, maar daar komt verandering in.

Als de koude temperatuur aanhoudt, zet vanaf woensdag 7 januari de provincie het licht op groen om te schaatsen in het Vrijbroekpark, De Averegten en het Prinsenpark. Dan zal immers het ijs een dikte van 12 centimeter hebben bereikt. Zeker voor woensdagnamiddag worden heel wat enthousiaste kinderen verwacht die misschien voor het eerst kennismaken met natuurijs.

In de domeinen zal duidelijk worden aangegeven waar mag geschaatst worden. Voor de veiligheid wordt er naast de ijsdikte immers ook rekening gehouden met de diepte van de plas. Op het ijs gaan, blijft op eigen verantwoordelijkheid maar de provinciale domeinwachters houden wel een extra oogje in het zeil. Dagelijks doen de domeinwachters ook een meting van de ijsdikte om in te schatten of er nog geschaatst kan worden. Hoe lang de ijspret zal duren, hangt dus af van het aanhoudende vriesweer.

Wegens te diepe waters, te dun ijs, weinig toezicht of vanuit natuuroverwegingen worden de vijvers en plassen in de andere provinciale domeinen niet opengesteld. Dit is het geval voor De Nekker, het Rivierenhof, Vrieselhof, Kesselse Heide en De Schorre.

Perscontacten:
Departement Recreatie, Sport en Toerisme
Dienst Vrijetijds- en Landschapsbeleving

Algemeen: Duan Gatto, duan.gatto@admin.provant.be
03/240.53.91 - 0476/81.00.16

Vrijbroekpark: Kris Ketels, tel. 015 45 13 93
De Averegten: Ilse Stoffels, tel. 015 24 89 47
Prinsenpark: Gert Gielis, tel. 014 37 91 74