GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

25.000 ondertekenaars voor 'Meer plezier met minder vuurwerk'

Rotterdam, 6 januari 2009

In vijf dagen tijd hebben meer dan 25.000 mensen het digitale burgerinitiatief 'Meer plezier met minder vuurwerk' ondertekend. In het burgerinitiatief bepleiten de GroenLinks-raadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag) om vuurwerk alleen nog maar door professionals af te laten steken en per gemeente één of meer centrale vuurwerkshows te organiseren.

'De steun is overweldigend', zegt Bonte, 'er zijn heel veel mensen die vinden dat de vuurwerktraditie uit de hand aan het lopen is. Ze zijn blij dat wij daar wat aan willen doen'. Zodra er 40.000 steunbetuigingen zijn, is het eerste digitale burgerinitiatief een feit en moet de Tweede Kamer het in behandeling te nemen. 'We verwachten dat aantal voor het eind van de week binnen te hebben' zegt Rietveld, 'mensen kunnen nog steeds hun handtekening zetten op mindervuurwerk.nl'.

Bonte en Rietveld vinden dat de vuurwerktraditie aan zijn eigen succes ten onder dreigt te gaan door het grote aantal ongelukken, het enorme aantal knallen en de smogvorming in de grote steden. Ze vinden vooral de hoeveelheid vuurwerk die wordt afgestoken een probleem en het feit dat het door ondeskundigen wordt gedaan. De GroenLinks-raadsleden willen dat vuurwerk in de toekomst alleen nog wordt afgestoken op grote shows, door professionals.

De mogelijkheid om een burgerinitiatief in te dienen bestaat in Nederland vanaf 1 mei 2006. De Tweede Kamer is verplicht om een voorstel in behandeling te nemen als tenminste 40.000 mensen er hun handtekening onder hebben gezet. Vanaf 1 januari 2009 is het mogelijkgemaakt dat mensen een voorstel digitaal onderschrijven. 'Meer plezier met minder vuurwerk' is daarmee het eerste digitale burgerinitiatief in Nederland.


---