Ingezonden persbericht


Apple introduceert iLife '09

Belangrijke nieuwe versies van iPhoto, iMovie en GarageBand

San Francisco, 6 januari 2009 ­ Apple kondigt vandaag iLife '09 aan, dat naast belangrijke nieuwe versies van iPhoto, iMovie en GarageBand ook iDVD en een bijgewerkte versie van iWeb bevat. iPhoto '09 borduurt voort op de mogelijkheid om foto's automatisch in Gebeurtenissen te ordenen: het programma bevat nu de nieuwe opties 'Gezichten' en 'Plaatsen', waarmee je op ongekend eenvoudige wijze je foto's op orde houdt. De in iMovie '08 geïntroduceerde supersnelle manier om zelf films te maken is in iMovie '09 verder uitgebreid met eenvoudig te gebruiken voorzieningen als de precisie-editor, beeldstabilisatie, geavanceerde sleepopties en plattegronden met animaties. Nieuw in GarageBand '09 is dat je via het programma piano of gitaar kunt leren spelen. Het programma bevat 18 basislessen, en er zijn optioneel lessen verkrijgbaar van topartiesten als Sara Bareilles, John Fogerty, Norah Jones en Sting. iLife '09 wordt geleverd bij elke nieuwe Mac en is voor huidige iLife-gebruikers verkrijgbaar voor ¤ 79.

"iLife is nog steeds een van de voornaamste redenen waarom onze klanten een nieuwe Mac nemen", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Met iLife '09 hebben we het werken met foto's, het maken van films en het leren bespelen van een instrument een stuk leuker gemaakt, en we denken dat de iMovie-gebruikers de geavanceerde maar bijzonder gebruiksvriendelijke nieuwe functies zullen weten te waarderen."

In iPhoto '09 is het nu nog makkelijker om door foto's te bladeren en ernaar te zoeken. Je kunt zoeken op het tijdstip waarop ze zijn genomen (Gebeurtenissen), en nu ook op wie er op de foto staat (Gezichten) en waar ze zijn genomen (Plaatsen). iPhoto scant automatisch alle foto's op gezicht. Als je een naam aan een gezicht koppelt, vindt iPhoto automatisch meer foto's van die persoon. Met de nieuwe Gezichten-weergave kun je in de fotobibliotheek zoeken of bladeren op naam. Als je een camera met gps-functionaliteit of een iPhone hebt gebruikt, importeert de Plaatsen-functie automatisch de gegevens van de locatie waar de foto is genomen. Je kunt bovendien handmatig aan elke foto, groep foto's of gebeurtenis een plaats koppelen. Als iPhoto eenmaal weet waar een bepaalde foto is genomen, kun je er eenvoudig op zoeken of de foto's bekijken op een interactieve kaart. Via iPhoto '09 zet je je foto's ook heel gemakkelijk op Facebook of Flickr. De foto's die je op Facebook zet, bevatten de naam die je aan de foto hebt gekoppeld; als op de Facebook- site aan een van je foto's een naamtag wordt gekoppeld, wordt die tag weer gesynchroniseerd met iPhoto. Van foto's die je aan anderen wilt laten zien, kun je een diavoorstelling met een leuk thema maken en die vervolgens afspelen op je Mac, iPhone of iPod. Je kunt ook een fotoboek maken, eventueel voorzien van een plattegrond van je reis.

iMovie '09 bevat nieuwe, gebruiksvriendelijke functies waarmee je in een handomdraai een film maakt, of, als je meer tijd hebt, je film tot in detail afwerkt en van speciale effecten voorziet. Zodra je een fragment naar een ander fragment sleept, verschijnen nieuwe editfuncties in beeld, zoals 'Vervang', 'Voeg in', 'Alleen audio' en zelfs 'Picture-in-picture' en 'Groen scherm'. Met de baanbrekende precisie-editor kun je door een vergrote filmstrook bladeren en op een beeld klikken om een close-up te zien die je makkelijk kunt aanpassen. Op deze manier kun je eenvoudig bepalen hoeveel materiaal je wilt behouden, waar je moet knippen, van welk fragment je het geluid of juist alleen het beeld wilt gebruiken, enzovoort. iMovie '09 analyseert alle video-opnamen die je in een project importeert en past eventuele schokkerige beelden aan. En met de nieuwe titels, overgangen, filmeffecten, variabele snelheden en plattegronden met animatie geef je je film een professioneel tintje.

GarageBand '09 is de bijgewerkte versie van de populaire software van Apple waarmee miljoenen mensen muziek maken en opnemen. Met deze nieuwe versie kunnen beginnende muzikanten op een leuke, nieuwe manier piano of gitaar leren spelen. Via de nieuwe basislessen kun je in je eigen tempo de basisbeginselen leren. Je krijgt hierbij hulp van een docent van Apple in een prachtige HD-video met animaties van het instrument en de noten. In de Lessen van artiesten laten de uitvoerende artiesten zelf zien hoe je hun hit speelt, waarbij niet alleen de vingerzetting en de gebruikte technieken aan de orde komen, maar ook het verhaal achter het nummer. Populaire artiesten van wie je les kunt krijgen zijn onder anderen Sara Bareilles, Colbie Caillat, John Fogerty, Ben Folds, Norah Jones, Sarah McLachlan, Patrick Stump (Fall Out Boy), Ryan Tedder (OneRepublic) en Sting. De Lessen van artiesten zijn afzonderlijk verkrijgbaar bij de nieuwe GarageBand- leswinkel, die je vindt in het programma GarageBand '09. GarageBand '09 bevat ook nieuwe gitaarversterkers en stomp-boxeffecten, plus Magic GarageBand Jam waarmee je kunt jammen met een virtuele band die je zelf samenstelt.

iLife '09 bevat ook nog iWeb '09 voor het maken van een eigen website en iDVD '09 voor het maken van dvd's. iWeb '09 bevat nieuwe iWeb- widgets, zoals iSight-videobeelden en -foto's, een afteller, YouTube- video's en RSS-kanalen. Dankzij de nieuwe, geïntegreerde FTP- functionaliteit kun je je website naar vrijwel elke hostingserver uploaden, en updates van je site kunnen nu automatisch worden toegevoegd aan je Facebook-profiel.

Prijzen en verkrijgbaarheid
iLife '09 is vanaf deze maand leverbaar via de online Apple Store (www.apple.com/nl) en via erkende Apple resellers voor een adviesprijs van ¤ 79. Het iLife Up-To-Date-upgradepakket is beschikbaar voor alle klanten die op of na 6 januari 2009 bij Apple of bij een erkende Apple reseller een in aanmerking komende nieuwe Mac hebben gekocht. Hiervoor wordt ¤ 8,95 aan verzend- en administratiekosten in rekening gebracht. Lessen van artiesten zijn verkrijgbaar via de GarageBand-leswinkel en zijn vooralsnog beschikbaar in een beperkt aantal landen.

Voor het gebruik van iLife '09 gelden de volgende systeemvereisten: Mac OS X versie 10.5.6 of hoger, een Macintosh computer met een Intel- processor, een PowerPC G5 of een PowerPC G4 van minimaal 867 MHz, 512 MB RAM (1 GB aanbevolen), QuickTime 7.5.5 of hoger (meegeleverd), een dvd-speler voor installatie van de software en 4 GB beschikbare schijfruimte. De drukwerkvoorzieningen van iPhoto en de Lessen van artiesten in GarageBand zijn alleen in bepaalde landen verkrijgbaar. Meer informatie over de kenmerken en systeemvereisten van iLife '09 is te vinden op www.apple.com/nl/ilife.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de
personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

© 2009 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iLife, iPhoto, iMovie, GarageBand, iDVD, iWeb, iPhone, iPod, iSight, Apple Store en QuickTime zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

---

Jurriaan Trommels | PR Manager Benelux | Apple Benelux B.V.

Kosterijland 42
3981 AJ Bunnik
The Netherlands
registration number 30063224

Tel: +31-(0)30-6593940
Mobile: +31-(0)6-53865628
Fax: +31-(0)30-6593850
Email: trommels_j@euro.apple.com
Website: www.apple.com/nl/pr