Ingezonden persbericht


Veranderingen in de iTunes Store op komst


- Alle nummers worden rechtenvrij

- Nummers kunnen rechtstreeks naar de iPhone 3G worden gedownload via een 3G-netwerk, voor dezelfde prijs

- In april 2009 zullen de nummers in iTunes verkrijgbaar zijn in drie prijsklassen

San Francisco, 6 januari 2009 ­ Apple maakt vandaag bekend dat de iTunes Store (www.apple.com/nl/itunes) op een aantal punten zal worden gewijzigd. Vanaf vandaag bieden de vier grote muziekmaatschappijen, Universal Music Group, Sony BMG, Warner Music Group en EMI, en duizenden onafhankelijke muzieklabels hun muziek aan in iTunes Plus, de rechtenvrije structuur van Apple met hoogwaardige 256-kbps AAC- codering, voor een geluidskwaliteit die nauwelijks is te onderscheiden van de oorspronkelijke opname. Klanten van iTunes kunnen er bovendien voor kiezen om nummers uit de grootste muziekcatalogus ter wereld rechtstreeks naar hun iPhone 3G te downloaden via hun 3G-netwerk, op dezelfde manier als ze momenteel via Wi-Fi doen. De prijs per nummer blijft hetzelfde. En vanaf april zullen de nummers in iTunes verkrijgbaar zijn in drie prijsklassen, gebaseerd op de bedragen die de muzieklabels aan Apple berekenen: ¤ 0,69, ¤ 0,99 en ¤ 1,29. De meest albums zullen ¤ 9,99* blijven kosten.

"We vinden het geweldig dat we onze iTunes-klanten rechtenvrije iTunes Plus-nummers met een hogere geluidskwaliteit kunnen bieden, en dat onze iPhone 3G-klanten nu op elk gewenst moment muziek van iTunes kunnen downloaden via hun 3G-netwerk, waarbij dezelfde prijzen gelden als wanneer ze de muziek naar hun computer of via Wi-Fi downloaden", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "En vanaf april zullen de nummers in iTunes verkrijgbaar zijn in drie prijsklassen, gebaseerd op de bedragen die de muzieklabels aan Apple berekenen: ¤ 0,69, ¤ 0,99 en ¤
1,29. We weten nu al dat er veel meer nummers ¤ 0,69 dan ¤ 1,29 zullen gaan kosten."

iTunes biedt klanten de mogelijkheid om met één klik hun complete collectie van eerder gekochte muziek voor slechts 30 cent* per nummer of 30% van de albumprijs bij te werken naar de rechtenvrije iTunes Plus-versie van betere kwaliteit. De iTunes Store biedt vanaf vandaag acht miljoen van de huidige tien miljoen nummers aan in de rechtenvrije structuur van Apple, iTunes Plus. De resterende twee miljoen nummers zullen eind maart verkrijgbaar zijn in de iTunes Plus- structuur.

Bezitters van een iPhone 3G kunnen de complete iTunes Store- muziekcatalogus op hun iPhone 3G bekijken via hun 3G-netwerk en desgewenst nummers downloaden, op dezelfde manier als ze momenteel via Wi-Fi doen. De prijs per nummer is hetzelfde, evenals de hoogwaardige geluidsstructuur. Nummers die via een iPhone worden gekocht, worden automatisch naar de computer van de gebruiker gekopieerd zodra de gebruiker de iPhone synchroniseert.

De iTunes Store is de populairste onlinewinkel voor muziek en films en heeft een catalogus van meer dan 10 miljoen nummers en meer dan 2500 films, waaronder 600 in oogverblindende HD-kwaliteit. De iTunes Store is net zo gebruiksvriendelijk als je van een Apple product mag verwachten en biedt revolutionaire voorzieningen, zoals filmverhuur via iTunes, geïntegreerde ondersteuning voor podcasts, de mogelijkheid om tegen gereduceerd tarief een of meer gekochte tracks aan te vullen met de rest van het album, en naadloze integratie met de iPod en iPhone. Daarmee is de iTunes Store voor Mac- en pc-gebruikers de eenvoudigste manier om online op legale wijze muziek en video's te ontdekken, kopen en downloaden. De verkrijgbaarheid van films en video's verschilt per land.

*Genoemde prijzen gelden alleen voor de iTunes Store in de Verenigde Staten. Voor de andere iTunes Stores worden de prijzen in april bekendgemaakt.

Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de
personalcomputerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Tegenwoordig loopt Apple op innovatiegebied nog steeds voorop met zijn bekroonde computers, het besturingssysteem OS X, het iLife-programmapakket en de professionele programma's. Apple speelt bovendien een toonaangevende rol in de digitalemuziekrevolutie dankzij zijn draagbare iPod-muziek- en -videospelers, en de internetwinkel iTunes Store. Daarnaast heeft Apple de mobieletelefoonmarkt betreden met de iPhone.

© 2009 Apple Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Mac, Mac OS, Macintosh, iTunes, iPhone en iPod zijn handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


---

Jurriaan Trommels | PR Manager Benelux | Apple Benelux B.V.

Kosterijland 42
3981 AJ Bunnik
The Netherlands
registration number 30063224

Tel: +31-(0)30-6593940
Mobile: +31-(0)6-53865628
Fax: +31-(0)30-6593850
Email: trommels_j@euro.apple.com
Website: www.apple.com/nl/pr