Gemeente Wassenaar

Nieuwjaarsspeech van de burgemeester van Wassenaar, drs Jan Th. Hoekema, uitgesproken op 6 januari 2009.
Een frisse duik in het nieuwe jaar.
Dat is wat wij hier vandaag doen, en waarin ik U donderdag ben voorgegaan, samen met honderdvijftig andere Wassenaarders. Het was koud maar ook hartverwarmend. Ook dit een activiteit van en voor Wassenaarders, nu al voor de tiende keer. Dank Just Haasnoot die het stokje nu overdraagt en alle andere betrokkenen. Op het strand ook weer de vrijwilligers van de Reddingsbrigade. Die zet ik graag eens in het winterse zonnetje. Zij doen onmisbaar werk dat brandweer en politie ontlast. Hulde aan de WRB. Maar ook hulde aan de brandweer die in een moeilijke periode zit: omvorming tot regiokorps en aanvulling van ons eigen lokale korps met de juiste mix van beroeps en vrijwilligers.
Gemeenschapszin houdt ons dorp bijeen en daarvan heb ik het afgelopen jaar talloze voorbeelden gezien, van de Zonnebloem tot de pluimveekeuring, van de ruitervereniging tot Wassenaar Vocaliter. Ik noem er vier en sla 200 verenigingen en duizenden vrijwilligers over. Dank U uit de grond van mijn hart, U bindt onze lokale samenleving.
Dank ook voor velen die zich vanuit de gemeente hebben ingezet voor de goede zaak. Wij zijn er voor de burger en om ons dorp nog mooier, veiliger en zo mogelijk groener te maken. Die burger heeft niet altijd gelijk, maar vaak wel en de gemeente moet nog altijd leren om zaken sneller en beter af te doen. We doen na een grondige reorganisatie ons best dat waar te maken. De ambtelijke staf wordt aangestuurd door een nieuw college van B&W dat sinds 1 december zit. Afscheid van WWW als collegepartij, afscheid van wethouder Arie van der Lee. Welkom aan de VVD als collegepartij. De oude orde hersteld? Nee, daarvoor is teveel gebeurd. Wel is het goed dat een grote partij bestuursverantwoodelijkheid kan en wil dragen. Dit college gaat volle bak er tegenaan om het elf punten plan uit te voeren, maar doet dat op basis van een gezond collegewerkplan dat niet de prullenbak in hoeft. In Wassenaar staat veel op stapel, letterlijk en figuurlijk : het zwembad, het gezondheidscentrum, de Centrum Noord nieuwbouw om maar een paar grote projecten te noemen. Ik droom van Den Deyl als A 1 locatie, en van Duindigt als een groen, duurzaam en economisch vitaal sportcomplex.
Ik droom ook van een vlotte en veilige doorstroming van het verkeer dat in Wassenaar iets te zoeken heeft. De rest gaat er gewoon langs. Met wijken en buurten praten we over praktische oplossingen voor verkeersproblemen, maar ook over integrale veiligheid waarover de nota op uitkomen staat. Besturen doen we niet in ons eentje, we worden omringd door andere gemeentes, en medebestuurd door Haaglanden als regionaal bestuur , provincie en Rijk. Direct om ons heen vinden we als gewaardeerde naaste buren Katwijk, Leiden, Den Haag, Voorschoten en Leidschendam-Voorburg. Met die gemeentes werken we goed samen, soms in een openlijk duel, soms in stilte. Ik neem mij voor die samenwerking te intensiveren waarbij ik speciaal denk aan de gemeente waar we de langste grens mee delen, Voorschoten. Die heeft in november de hand uitgestoken, en die mag niet geweigerd. We gaan heel praktisch kijken waar we meer kunnen samenwerken om efficiënter en beter beleid te kunnen maken, zonder andere gemeentes uit te sluiten. Samen staan we sterker om ook op langere termijn goed bestuur te kunnen voort zetten op weg naar de gemeente als eerste overheid. Besturen is kiezen en keuzes verantwoorden. Elke keer wegen we met zijn allen in een goed Hollands poldermodel belangen af. Niet iedereen vindt hetzelfde - gelukkig maar. Democratie en procedures zijn ervoor processen in goede banen te leiden. In de raad als hoogste orgaan van de gemeente is die ultieme afweging gewaarborgd. Het voorbije jaar toonde in die raad en in zijn directe omgeving veel turbulentie en vaak ook bitterheid. Ik hoop dat we collectief in staat zijn die fase achter ons te laten en elkaar nu met respect maar ook met inlevingsvermogen, empathie tegemoet te treden. Laten we elkaar dan ook niet kort aangebonden direct de maat nemen, maar naar elkaar luisteren en elkaar ruimte geven. Dat is geen zoetsappige kerstboodschap maar een serieuze oproep 2009 een jaar van rust, respect en regelmaat te laten zijn. Ik zal daar als voorzitter van de raad nauwlettend op toezien. Integriteit moeten wij inverdienen door de besluitvorming goed te laten verlopen, en die niet onnodig onder druk te zetten met te snelle beschuldigingen en te grote woorden, beeldspraken of andere vormen van onzakelijkheid.
Oudjaar was in Wassenaar relatief rustig en zeker veilig. Dat stemt tevreden. Maar kort ervoor werden we opgeschrikt door een aanslag op twee autos. Hopelijk eens maar nooit weer. En iets langer terug een golfje inbraken met een voor bewoners extra naar aspect: het gebeurde terwijl ze thuis waren. Graag zou ik ook aan deze gedupeerde eens maar nooit weer willen beloven, maar ik schep geen illusies. Wij, de politie en anderen, doen ons best. Een compliment bij Oudjaar voor Kerkehout die het jubileumjaar prachtig afsloot met een juweel van een vreugdevuur. Ook daaraan verwarmde ik mijn hart. Nu gaan we nog zoiets, maar geen kopie , bedenken voor Oostdorp, ook al zn parel aan de kroon van Wassenaar.
Tenslotte een gedachte. Of eigenlijk een oproep. Zouden we met een variant op dat oude maar nog altijd mooie adagium van Kennedy niet iets meer zelf de handen uit de mouwen kunnen steken in plaats van te mopperen op de buurman of de gemeente. Wat kunt U voor Wassenaar doen ? Doet U eigenlijk al genoeg of doet U wel iets? Voor velen, van Tafeltje Dek je tot de vrijwillige hoveniers in de Princessetuin is dat een onnodige oproep, maar er kan nog meer. En het hoeft ook niet altijd groot , spectaculair of ver weg te zijn. Geen misverstand: ik ben dolblij met de millennium activiteiten, uiteraard, ik ben blij met Run for Rio, met Kenia, maar hoe is het eigenlijk met Uw naaste, Uw buurman of buurvrouw ? Ja, die knorrepot die altijd klaagt dat de auto niet goed geparkeerd is op straat, maar wat of wie zit achter die persoon ? Is er misschien eenzaamheid ? Dat is iets wat we met die mooie Wet Maatschappelijke Ondersteuning ook bij wijken en wijkverenigingen neerleggen, maar het begint bij U Wassenaarders. Wie is Uw naaste en kunnen wij iets voor die naaste betekenen? Een uitgestoken hand, een compliment, een aardig woord. Laten we vandaag daarmee beginnen.
Ik heb gezegd.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl