Openbaar Ministerie


* >Gesignaleerde veroordeelden Amsterdam op website

Gesignaleerde veroordeelden Amsterdam op website

6 januari 2009 - Openbaar Ministerie

De politie Amsterdam-Amstelland is samen met OM Amsterdam een pilot begonnen om de burger te betrekken bij het opsporen van moeilijk traceerbare veroordeelden. Op de website www.Veroordeeldengezocht.nl staan foto's en namen van gezochte veroordeelde personen. Voordat personen op deze website worden geplaatst wordt hun zaak voorgelegd aan het OM Amsterdam. Dat beslist of aan de criteria is voldaan. Zo moet het onder meer gaan om een veroordeling voor een delict waarvoor in de wet een maximumgevangenisstraf van acht jaar of meer is gesteld. Dit zegt iets over het soort delict, niet over de opgelegde straf. In de pilot gaat om het om straffen van minimaal negentig dagen. Plaatsing op de website gebeurt alleen wanneer in alle redelijkheid kan worden verwacht dat overige opsporingsmiddelen op korte termijn geen resultaat meer zullen opleveren. De politie heeft dus altijd al de nodige opsporingsactiviteiten ondernomen.

Waarom zit de verdachte niet altijd vast tijdens veroordeling?

Een verdachte die op het moment van de veroordeling door de rechter in voorlopige hechtenis zit, zal direct aansluitend zijn of haar gevangenisstraf moeten uitzitten. Niet altijd zit een verdachte vast tijdens de zitting of op het moment van de uitspraak. Het kan gaan om verschillende situaties:


1. In de meeste zaken (bijvoorbeeld bij verkeersovertredingen en lichtere misdrijven) staat de wet niet toe dat iemand in voorlopige hechtenis wordt genomen.


2. In ernstige strafzaken zal de officier van justitie alle mogelijke moeite doen om iemand tot aan de zitting in voorlopige hechtenis te houden, maar daar moeten wel de wettelijke gronden voor aanwezig zijn. Alleen bij de allerzwaarste misdrijven is dit zonder meer mogelijk.


3. Veroordeelden die eerst door de rechtbank vrijgesproken zijn (en vervolgens in vrijheid gesteld) en die vervolgens door het gerechtshof bij verstek alsnog worden veroordeeld.


4. Personen die een voorwaardelijke gevangenisstraf hebben opgelegd gekregen en zich niet aan de voorwaarden hebben gehouden. De rechter kan deze voorwaardelijke straf dan omzetten in een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.


5. Personen die de aan hen opgelegde geldboete niet hebben betaald of de aan hen opgelegde taakstraf niet (naar behoren) hebben uitgevoerd, moeten vervangende hechtenis moeten ondergaan.


6. Personen die niet terugkeren van hun detentieverlof.

Personen uit alle hierboven genoemde categorieën moeten door de politie worden aangehouden of krijgen de gelegenheid zich zelf te melden bij een penitentiaire inrichting.

In Nederland staan, zoals de minister van Justitie tijdens de begrotingsbehandeling in november 2008 al aan de Kamer heeft gemeld, op dit moment ongeveer 50.000 personen in het opsporingsregister geregistreerd die hun (vervangende) vrijheidsstraf nog moeten uitzitten. De samenstelling van deze groep veroordeelden wisselt vanzelfsprekend voortdurend; jaarlijks worden duizenden aangehouden en worden er nieuwe veroordeelden in opgenomen. Ongeveer tweederde van de momenteel geregistreerde 50.000 moet een vervangende hechtenis ondergaan van enkele dagen tot maximaal drie maanden.

Voor die veroordeelden die moeilijk traceerbaar zijn en die aan de hierboven genoemde criteria voldoen heeft de Amsterdamse politie samen met OM Amsterdam en onder verantwoordelijkheid van de commissie Opsporingsberichtgeving van het OM de website
www.veroordeeldengezocht.nl opgezet. In de politieregio Amsterdam voldoen op dit moment 86 veroordeelden aan die criteria. Afhankelijk van het verloop van de pilot zal worden besloten of de Amsterdamse aanpak wordt voortgezet en of deze landelijke navolging zal krijgen.