Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland neemt diplomatiek initiatief in Israël en Gaza

06 jan 2009 | Nederland heeft, gesteund door Denemarken, een diplomatiek initiatief genomen om een staakt het vuren in Israël en Gaza naderbij te brengen. De beide landen stellen een Europese missie voor die de grens tussen Egypte en Gaza nauwlettend zal monitoren.

Minister van Buitenlandse Zaken Verhagen en zijn Deense ambtgenoot Moller hebben het voorzitterschap van de Europese Unie daarover per brief geïnformeerd.

'Een zo spoedig mogelijk en permanent staakt het vuren is alleen mogelijk als Israël ervan uit kan gaan dat Hamas zich niet opnieuw bewapent met raketten. Dan kunnen de grenzen van Gaza opnieuw worden geopend voor de zo dringend nodige humanitaire en economische hulp,' zo verklaart minister Verhagen. 'Dat betekent dat de controle aan de grens waterdicht moet zijn. Nederland is bereid te bekijken hoe het kan bijdragen aan een dergelijk internationaal toezicht.'

Minister Verhagen sprak maandag en dinsdag telefonisch over het initiatief onder meer met zijn Israëlische ambtgenoot Livni, de Palestijnse president Abbas en met de Amerikaanse secretary of state Rice. Daarnaast drong hij er bij de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mottaki op aan om zijn invloed op de Hamas aan te wenden om verder bloedvergieten te stoppen.

Minister Verhagen is geschokt door de berichten over een groot aantal slachtoffers als gevolg van een militaire actie in Gaza waarbij een school werd getroffen, en betuigt zijn deelneming aan de nabestaanden. 'Ik betreur dat er aan Palestijnse kant veel burgerslachtoffers zijn gevallen, zoals ik ook de burgerslachtoffers betreur aan Israëlische kant. Nederland rekent erop dat Israël, zoals het ook heeft gezegd, alles zal doen om te voorkomen dat meer burgers slachtoffer worden van de militaire actie.'

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl