Incofin wordt aandeelhouder van de Indische microfinancieringsbank Asomi

06/01/2009 15:06

Incofin

Vlak voor het einde van 2008 ondertekende Incofin een overeenkomst met Asomi, de grootste microfinancieringsinstelling in Assam (staat in Noord-Oost India). Rural Impulse Fund verwerft hiermee 25% van het kapitaal van de microfinancieringsinstelling.

Incofin is de grootste Belgische private investeerder in microfinanciering en beheert op vandaag een portefeuille van 250 M USD. De portefeuille bestaat uitsluitend uit leningen en participaties in microfinancieringsbanken in Azië, Latijns-Amerika en Afrika. In 2007 richtte Incofin het Rural Impulse Fund (RIF) op, een fonds dat zich focust zich op rurale microfinanciering. Het concept van RIF overtuigde grote internationale ontwikkelingsbanken : IFC (Wereldbank), EIB (Europese Investeringsbank), FMO (Financieringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden- Nederland) en BIO (Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden). Andere investeerders in RIF zijn Incofin, KBC Private Equity, de Boerenbond, de Gentse holding Volksvermogen, de Belgische Raiffeissenstichting (BRS) en CERA.

Vlak voor het einde van 2008 ondertekende Incofin een overeenkomst met Asomi, de grootste microfinancieringsinstelling in Assam (staat in Noord-Oost India). Rural Impulse Fund verwerft hiermee 25% van het kapitaal van de microfinancieringsinstelling. Asomi heeft een netwerk van 40 kantoren en telt 30.000 klanten. Asomi is één van de weinige microfinancieringsbanken die actief zijn in Assam. De 20 miljoen inwoners van Assam leven voornamelijk op het platteland. Voor hen is er dus nauwelijks een aanbod van microfinanciering.

De kapitaalsinjectie door Incofin/Rural Impulse Fund is een eerste fase in het groeiproces van Asomi. De komende jaren zal bijkomend kapitaal worden aangetrokken, zowel van de lokale partner als van nieuwe investeerders.

Voor Incofin vertegenwoordigt deze transactie de eerste investering in India.

Asomi wordt geleid door Subhra Bharali, een 31-jarige dynamische ondernemer die de NGO oprichtte in 2001. De heer Bharali is zeer enthousiast over de samenwerking met Incofin/RIF: " Van bij het begin was er een uitstekende verstandhouding met de medewerkers van Incofin. Het viel me op dat zij een zeer goed inzicht hadden in de specifiteit van Asomi. Ze waren steeds bereid om mee te zoeken naar oplossingen. Afstand en culturele verschillen speelden geen enkele rol. Ik ben ervan overtuigd dat Incofin, met zijn internationaal netwerk en zijn uitstekende reputatie in de microfinancieringswereld, een grote toegevoegde waarde zal zijn voor Asomi. "

De heer Loïc De Cannière, gedelegeerd bestuurder van Incofin, is ook zeer tevreden over deze overeenkomst : "Gezien dit één van de grotere kapitaalsparticipaties in onze portefeuile is, betekent dit een belangrijke stap voor ons. Onlangs versterkten we ons private equity team met de bedoeling onze portefeuille van participaties uit te breiden . Wij stelden immers vast dat wereldwijd de vraag naar kapitaalsparticipaties stijgt. Deze overeenkomst toont aan dat we in international microfinancieringsmiddens een uitstekende naam hebben en dat we zeer adequaat inspelen op de behoefte van de klant, ook als er sterke concurrentie is zoals in India.

Brussel, 6 Januari 2009

Meer informatie te verkrijgen bij Incofin

De heer Loïc De Cannière

Sneeuwbeslaan 20

2610 Antwerpen

tel.: +32 (0) 3 829 25 62

mobile : +32(0) 474 29 15 62

e-mail : loic.de.canniere@incofin.be

www.incofin.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel