Gewapend conflict in Gazastrook leidt tot waakzaamheid op het vlak van openbare orde

06/01/2009 12:05

crisiscentrum

Op dinsdag 6 januari 2009 werd bij het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken een vergadering georganiseerd olv Minister Guido De Padt.

Een stand van zaken en analyse mbt openbare orde werd gemaakt. Aan de politiezones van Antwerpen, Brussel en Ukkel werd een verhoogde politieaanwezigheid gevraagd tav. de belangen van Israël en van de Joodse gemeenschap in ons land, bovenop de veiligheidsmaatregelen die reeds enkele jaren van kracht zijn.

De vergadering besprak de situatie in België op het vlak van openbare orde en rust, als gevolg van de situatie in de Gazastrook. Vooral na afloop van recente betogingen werd vastgesteld dat sommige personen belust zijn op het aanbrengen van schade. Daarbij valt het op dat (in Antwerpen) vooral minderjarigen betrokken waren. Dat heeft geleid tot 95 bestuurlijke aanhoudingen, waarvan 65 minderjarigen. Verdere gerechtelijke sancties zijn niet uitgesloten.

Minister van Binnenlandse Zaken De Padt roept op tot kalmte en betreurt dat schade werd aangericht aan de eigendom van de Joodse gemeenschap, van moslims en van autochtone bewoners. Hij vraagt dan ook respect voor de verschillende overtuigingen. De minister zal in dit kader de komende dag een gesprek houden met de burgemeesters van Antwerpen, Brussel en Ukkel.

De situatie en de gevolgen voor de openbare orde worden permanent opgevolgd door de politiediensten en het Crisiscentrum. Er werden afspraken gemaakt mbt de versterking op korte termijn van de politie-capaciteit in Antwerpen en Brussel, in lijn met de geïntegreerde politiewerking.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel