Wageningen Universiteit en Researchcentrum voor techniek en als vlees van de toekomst Insecten inspiratie voor techniek en als vlees van de toekomst

22 dec 2008
Nummer: 088

Schapenteek (Foto Hans M. Smid, www.bugsinthepicture.com)

Ligt in 2020 insectenvlees in de schappen van de supermarkt? Waarschijnlijk wel, denken Wageningse entomologen. Insecten zijn ook een grote inspiratiebron voor toekomstige vliegtuigtechniek, en de ingenieuze thermodynamica van de termietenheuvel kan een voorbeeld zijn bij het ontwerpen van energiezuinige gebouwen. Verder kan een entomoloog een belangrijke dienst leveren door exact te bepalen wanneer een moord is gepleegd. Deze en vele andere onderwerpen komen aan bod tijdens de lezingenserie Insecten en Maatschappij, georganiseerd door het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen Universiteit. De lezingen zijn elke woensdagavond, vanaf 7 januari tot en met 25 februari 2009.

De tweejaarlijkse lezingenserie Insecten en Maatschappij is inmiddels vaste traditie geworden van het Laboratorium voor Entomologie. De eerste serie dateert uit 1997; ieder jaar komen er meer bezoekers op af.
Zonder insecten is er geen leven op aarde en er is veel te genieten van insecten, als we er maar oog voor hebben, vinden de Wageningse entomologen. Met de lezingen willen zij het publiek interesseren door hen een bredere blik te gunnen op de rol van insecten in de maatschappij op het grensvlak van voeding, geneeskunde, cultuur, techniek, landbouw en entomologie.

Meelwormgehaktbal
Liggen in 2020 insecten als voedsel in de schappen van de supermarkt? Arnold van Huis verwacht van wel in bijdrage op de eerste avond, 7 januari. Tachtig procent van de wereldbevolking eet nu al insecten en heeft wel zoân 1400 verschillende soorten op het menu staan. Uit oogpunt van milieu heeft dat grote voordelen. Hoe verschillende culturen hiermee omgaan, wordt belicht door voedingshistoricus Adel den Hartog. Op dezelfde avond is er een tentoonstelling over het eten van insecten en presenteert Rijn IJssel Vakschool Wageningen heerlijke insectensnacks.

Het overige programma
Insecten zijn inspiratiebron voor toekomstige technologie. David Lentink, regelmatig in het nieuws met zijn vliegende robots, laat zien wat de luchtvaarttechniek van insecten kan leren. Toekomstige energiezuinige gebouwen zijn gebaseerd op de ingenieuze thermodynamica van termietenheuvels. En hele verkeerssystemen worden ingericht gebruik makend van de principes van het loopgedrag van mieren. Verder worden insecteneiwitten in de medische wetenschap gebruikt voor het repareren van zwakke aderen. (14 januari)
Insecten zijn ook een inspiratiebron in de cultuur. Van Gogh schilderde net voor zijn overlijden vlinders, die de metamorfose naar de dood symboliseren. (21 januari)
Insecten zijn regelmatig âacteursâ in de film. Marcel Dicke neemt de bezoekers mee naar Hollywood; hij vertoont filmfragmenten waarin insecten een belangrijke en dikwijls weerzinwekkende rol spelen. (28 januari)
Joop van Lenteren, wereldberoemd vanwege zijn grote bijdrage aan de bestrijding van plaaginsecten in de landbouw met behulp van sluipwespen, gaat in op de onmisbare rol van nuttige insecten in de duurzame landbouw. (4 februari)
Gaan legers te gronde door kogels of door insecten? Verbazingwekkend zijn de voorbeelden waarbij insecten een doorslaggevende rol op het slagveld spelen. En bij een moord kan een entomoloog een belangrijke dienst leveren door exact te bepalen wanneer de misdaad is gepleegd. Een goede kennis van de levenswijze van insecten is daarbij doorslaggevend. (11 februari)
Hoewel insecten over het algemeen een nuttige rol vervullen, zijn er toch een aantal minder plezierige beesten bij. Vliegen en muggen brengen als vampieren tijdens het zuigen van bloed zeer gevaarlijke ziekten zoals malaria over. (18 februari)
98 procent van alle bestuivers zijn insecten; driekwart van onze voedselplanten worden door insecten bestoven. In de Verenigde Staten en Europa vindt grote sterfte plaats onder bijenvolken door onbekende oorzaak. Brengt dit onze voedselconsumptie in gevaar? Specialisten op het gebied van sociale insecten lichten dit toe. (25 februari)

Locatie
De lezingen Insecten en Maatschappij vinden elke woensdagavond, van 20.00 uur â 22.00 uur (zaal open vanaf 19.30 uur) in de Aula van Wageningen Universiteit, Generaal Foulkesweg 1, 6703 BG Wageningen. Toegang is gratis. Bij de meeste lezingen staat een kleine tentoonstelling van insecten opgesteld.
Hieronder treft u het volledige programma van Insecten en Maatschappij. Meer informatie is te vinden op:
www.ent.wur.nl/NL/Insecten+en+Maatschappij/