Gemeente Gouda


Contracten ondertekend voor ontwikkeling Noordelijk stationsgebied en Huis van de Stad (24-12-2008)

De gemeente Gouda en NS Poort ondertekenden op 23 december 2008 twee contracten voor de ontwikkelingen in het Noordelijk stationsgebied van Gouda. Met de ondertekening van de Ontwikkelingsovereenkomst voor het noordelijk stationsgebied, deelgebied C1 van de Goudse Spoorzone, gaat de ontwikkeling van dit gebied een nieuwe fase in. Het gebied krijgt een flinke impuls door de bouw van woningen, winkels en kantoren. De komst van een nieuwe stationshal en de lightrailverbinding RijnGouweLijn maakt het gebied tot een belangrijk regionaal vervoersknooppunt. Meest in het oog springende in het noordelijk stationsgebied is het nieuwe Huis van de Stad dat voor eind 2011 klaar is. Voor het Huis van de Stad werd de zogenaamde Ontwikkelings- en Realisatie Overeenkomst getekend. Voor 1 maart 2009 wordt nog een derde overeenkomst getekend, waarbij ook ProRail partij is.

Met de ondertekening van de overeenkomsten kan begonnen worden aan de uitvoering van het Masterplan C1 dat in mei dit jaar is vastgesteld door de gemeenteraad. Als eerste wordt gestart met de bouw van het Huis van de Stad. Om de bouwplaats vrij te maken wordt alvast een deel van de Burgemeester Jamessingel verlegd. NS Poort is verantwoordelijk voor de bouw van het nieuwe stadhuis. Begin 2009 wordt het ontwerp bestemmingsplan ter inzage gelegd dat de beoogde ontwikkelingen mogelijk moet maken. Voor de zomer van 2009 moet bekend zijn welke aannemer het nieuwe stadhuis gaat bouwen.

Burgemeester Cornelis is blij met de ondertekening van deze overeenkomsten: "Dit gebied vormt straks de verbindende schakel tussen het stationsgebied en het historische centrum van Gouda. Het Huis van de Stad vormt straks een centraal punt voor alle gemeentelijke diensten en activiteiten. Het is dé plek waar burgers en de gemeente Gouda samenwerken en elkaar ontmoeten. Daar ben ik als burgemeester trots op."

Wethouder Kastelein (ruimtelijke ontwikkeling, Spoorzone) is ook blij met de overeenkomsten: "Met deze overeenkomsten kunnen we weer verder met de voorbereidingen voor de bouw. Ik ben blij met de impuls die dit gebied krijgt. De ontwikkelingen in de Spoorzone zijn van belang voor de hele stad."

Paul Rutte (directeur Ontwikkeling van NS Poort) sluit zich aan bij de woorden van Cornelis en Kastelein en is content met het plan: "NS Poort wil stationsgebieden tot leven brengen met een mix van functies (zoals hier met een hotel, kantoren, woningen, winkels en het Huis van de Stad) en een meerwaarde voor het station. NS kan hiermee vervoer en vastgoed goed op elkaar laten aansluiten in een stationsgebied. We willen een bijdrage leveren aan de mobiliteit en leefbaarheid van Nederland en dit project in Gouda is daar een prachtig voorbeeld van. De concentratie van belangrijke voorzieningen zoals het Huis van de Stad in een stationsgebied past uitstekend in onze visie."

De Goudse Spoorzone, waar deelgebied C1 onderdeel van uitmaakt, is een belangrijke ruimtelijke ontwikkeling in Gouda. De komende jaren wordt het twee kilometer lange gebied langs het spoor ontwikkeld en worden er woningen, kantoren en voorzieningen gecreëerd. De derde overeenkomst, die voor 1 maart 2009 wordt ondertekend, bevat afspraken over onder andere de fietsenstalling, tijdelijke voorzieningen tijdens de bouw en de bereikbaarheid van het station.


---