Politie Rotterdam Rijnmond

Woensdag 7 januari 2009

* VERKEERSCONTROLES IN NIEUWE WESTEN EN NIEUW MATHENESSE

ROTTERDAM - Op de verkeersdeelnemers alert te houden en zo de verkeersveiligheid te vergroten houdt de politie regelmatig verkeerscontroles. Dinsdag werden bestuurders 's ochtends gecontroleerd op de Vierhavenstraat. In totaal werden er 12 bekeuringen uitgedeeld. Onder andere niet handsfree bellen en het rijden met een kapot voorruit werden tussen kwart voor negen en kwart voor twaalf bekeurd. Tussen half twee en half vier 's middags werden er op de Vierambachtsstraat in totaal 14 bekeuringen uitgedeeld. 's morgens tussen kwart voor en kwart over acht kregen vijf fietsers een bekeuring voor het rijden zonder licht. De 14 personen werden onder andere bekeurd voor het niet tonen van een rijbewijs, niet handsfree bellen en het rijden zonder gordel.


* AANHOUDING NA GEWELD TEGEN PERSONEN
ROTTERDAM OOSTERFLANK - Politieagenten van het district Oost hielden dinsdagavond een man aan. De 44-jarige zonder vaste woon- en verblijfplaats wordt verdacht van vernielingen in de woning van zijn ex-vriendin aan de Sjanghailaan. Rond kwart voor tien wilden de agenten hem hiervoor aanhouden bij de woning. Hier was de verdachte het niet mee eens en hij probeerde één van de agenten van de derde verdieping naar beneden te gooien. Vervolgens werd hij met gepast geweld naar een politievoertuig gebracht. Hier beet hij een tweede agent in het been. Hij is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten in afwachting van het onderzoek.


* ONDERZOEK NAAR BRANDJE OP BALKON
MAASSLUIS - Politieagenten van het district Waterweg-Noord onderzoeken een brandje op de van Ostadestraat. Rond kwart voor tien 's avonds werd hier een brand gemeld. Hulpdiensten waren snel aanwezig en ontruimden het portiek. Al snel bleek dat er een plantenbak op het balkon vlam gevat had. De brandweer had het brandje snel onder controle. Uit onderzoek bleek het vuur vermoedelijk ontstond nadat er vuurwerk in de plantenbak belandde.


* VERLICHTINGSCONTROLE GEHOUDEN
SOMMELSDIJK - Politiepersoneel van district de Eilanden hield maandagochtend een verlichtingscontrole. Nog altijd rijden fietsers zonder licht in de donkere ochtend en avonduren. Automobilisten en andere weggebruikers merken hen daardoor niet altijd, of pas laat op. Hierdoor ontstaan dan gevaarlijke verkeerssituaties; zeker nu het glad kan zijn. Tussen kwart voor acht en kwart over acht werden de fietsers gecontroleerd op de Oudelandsedijk en de Langeweg. In totaal reden er 17 personen zonder verlichting. Zij zijn bekeurd. Om toch veilig hun weg te kunnen vervolgen kregen zij een verlichtingssetje dat direct kon worden geïnstalleerd.


* AUTOMOBILISTEN COOLSINGEL BEWUSTER
ROTTERDAM - Nadat duidelijk werd dat behoorlijk wat automobilisten op de Coolsingel geen voorrang verleenden aan voetgangers op voetgangersoversteekplaatsen (VOP) waardoor diverse gevaarlijke situaties ontstonden besloot de politie in december extra controles te houden. Dit had resultaat! De eerste week van december werden er 45 personen bekeurd voor het negeren van een VOP. De tweede week werden er 14 automobilisten bekeurd en de derde week van december waren er slechts vier automobilisten die met een bekeuring naar huis gingen. De automobilisten lijken zich meer bewust te zijn van het gevaar dat veroorzaakt wordt op het moment dat zij de voetganger op een VOP negeren.


* BEKEURINGEN VOOR FOUT PARKEREN
HILLEGERSBERG - SCHIEBROEK - Politiepersoneel van het district Noord zal vanaf heden bekeuren voor het fout parkeren. Rondom de Berglustlaan zijn al diverse gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan doordat auto's op de doorsteken en in de middenbermen geparkeerd stonden. Om het veiliger te maken wordt er nu tegen dit 'fout' parkeren opgetreden.


* HENNEPKWEKERIJ ONTMANTELD
ROTTERDAM OUD CHARLOIS - Politiepersoneel van het district Zuid ontdekte dinsdagochtend een hennepkwekerij. Naar aanleiding van binnengekomen informatie werd een onderzoek ingesteld bij een woning aan de Duivenvoordestraat. Hier troffen agenten rond kwart voor tien een in werking zijnde hennepkwekerij aan. Achter in de woning was een slaapkamer ingericht als kwekerij met ongeveer 100 planten. Deze zijn in beslag genomen voor vernietiging evenals de materialen om de drugs te vervaardigen. De politie doet onderzoek naar een mogelijke eigenaar van de hennepkwekerij.


* FIETSVERLICHTINGSCONTROLE GEHOUDEN
ROTTERDAM - Politieagenten van het district Feijenoord-Ridderster hielden dinsdagochtend een verlichtingscontrole. Fietsers die zonder verlichting rijden vallen tijdens de donkere ochtend en avonduren niet op. Hierdoor ontstaan er veel gevaarlijke verkeerssituaties. Om hen hiervan bewust te maken houden agenten regelmatig controles. Op de Laan op Zuid werden agenten gecontroleerd tussen half acht en half negen. In totaal reden 9 personen zonder licht. Zij ontvingen hiervoor een bekeuring.


* EERSTE OVERTREDING HUISVERBOD IN ROTTERDAM

ROTTERDAM-ZUID - De 49-jarige man die donderdagmorgen 1 januari 2009 een huisverbod kreeg opgelegd, is maandagavond in de woning van zijn vrouw, aangehouden. De man was weggekropen in een kast en werd door gealarmeerde politieagenten, aangehouden. De verdachte had zijn vrouw op Nieuwjaarsmogen in haar woning aan de Walchersestraat mishandeld. Waarna hij het huisverbod opgelegd kreeg. Hij is ingesloten en krijgt een proces-verbaal voor huisvredebreuk.

Wat is het huisverbod?
Het tijdelijk huisverbod is een nieuwe maatregel in de aanpak van huiselijk geweld. Het huisverbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag en in die periode ook op geen enkele wijze contact mag opnemen met de achterblijvende partner of de kinderen. De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de nodige hulpverlening op gang kan worden gebracht aan alle betrokkenen en om (verdere) escalatie te voorkomen. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan. Het huisverbod wordt in de vorm van een beschikking uitgereikt door de burgemeester of namens de burgemeester door de politie indien zij daartoe is gemandateerd. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Het huisverbod zelf is een bestuursrechtelijke maatregel, er hoeft nog geen misdrijf te zijn gepleegd om het middel in te zetten. Overtreding van een huisverbod is een strafbaar feit; een uithuisgeplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf. De uithuisgeplaatste heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.


* MAN OVERLEDEN AAN VERWONDINGEN NA STEEKPARTIJ

ROTTERDAM - De 56-jarige Rotterdammer die woensdagavond 31 december ernstig gewond raakte na een steekpartij op de Slinge is maandagavond in het ziekenhuis overleden. De verdachte werd dezelfde avond aangehouden en zit nog in hechtenis. Woensdagavond 31 december rond zeven uur kreeg het slachtoffer onenigheid met een 27-jarige Rotterdammer in een woning aan de Slinge. Tijdens de ruzie werd de 56-jarige Rotterdammer neergestoken. Hij raakte ernstig gewond en werd overgebracht naar het ziekenhuis. De 27-jarige verdachte werd in de woning gearresteerd. De aanleiding ligt in de relationele sfeer.


* VERDACHTE BRANDSTICHTING AANGEHOUDEN
ROTTERDAM - Naar aanleiding van een brand in een woning aan de Petrarcastraat is een 47-jarige bewoner aangehouden. Maandagavond rond half tien brak er brand uit in een portiekwoning. Hierdoor ontstond een heftige rookontwikkeling. Vijf bewoners van omliggende panden, alsmede de verdachte, werden met ademhalingsmoeilijkheden overgebracht naar diverse ziekenhuizen. Door de Forensische Opsporing wordt een nader sporen onderzoek verricht. Er waren in ieder geval voldoende aanwijzingen om de 47-jarige man als verdachte aan te houden en in te sluiten.