Gemeente Breukelen


Een bestemmingsplan hoort bij ruimtelijke ordening. In zo'n plan is te lezen hoe de overheid de grond zou willen gebruiken en waarvoor de grond in ieder geval niet gebruikt mag worden. Ook bevat het regels voor de overheid, de burgers en het bedrijfsleven die bepalen wat wel en wat niet is toegestaan in het gebied.
Dat geeft iedereen rechtszekerheid. Zo toetst de gemeente bouwvoornemens aan het bestemmingsplan: laat het bestemmingsplan de bouw of verbouw van een pand toe? Zijn grond en/of gebouwen in gebruik voor doeleinden die niet passen bij het bestemmingsplan, dan kan de overheid handhavend optreden.
Breukelen heeft op dit moment in totaal 36 bestemmingsplannen en
-plannetjes. Dat is erg veel. Bovendien is een aantal verouderd en daardoor niet goed meer te gebruiken. Vandaar dat de raad van Breukelen besloten heeft om binnen een tijdsbestek van zo´n 9 jaar alle plannen te herzien: ze te bundelen en te actualiseren. Het grondgebied van heel Breukelen moet straks beschreven staan in 10 bestemmingsplannen. Een omvangrijke en langlopende operatie die de naam "project actualisering bestemmingsplannen" draagt.


* Procedure bestemmingsplannen


* Bestemmingsplan Landelijk Gebied West

Het gebied ten westen van de snelweg A2, omvattende de polders Kockengen, Kortrijk, Groot en klein Ou Aa, Portengen, Spengen en Oukoop. De dorpskernen Kockengen en Nieuwer Ter Aa kennen elk een eigen bestemmingsplan. Voor het gehele gebied buiten de kernen wordt een nieuw bestemmingsplan opgesteld.


* Bestemmingsplan 300 meterstrook, Scheendijk Noord

Het plan betreft de eerste 300 meterstrook vanaf de Scheendijk-Noord, globaal aan te geven als perceelnummers Scheendijk 5 t/m Scheendijk 26.


* Landelijk gebied rondom de Vecht

Het plan bestrijkt het gebied dat ligt tussen de gemeentegrens met Loenen (noordelijk) en Maarssen (zuidelijk), de Scheendijk (oostelijk) en in het westen de Vecht, vanaf Straatweg 80 (ten zuiden van park Boom en Bosch), ten zuiden van Nijenrode tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal (met uitzondering van aparte bestemmingsplangebieden Breukelen-Noord, Breukelen-Centrum, Breukelen-Zuid en Nijenrode).


* Dorp Breukelen Noord

Het plan bestrijkt het deel van de bebouwde kom van Breukelen dat ligt tussen de gemeentegrens met Loenen, de Eendrachtlaan, de westelijke oever van de Vecht en de oostelijke oever van het Amsterdam-Rijnkanaal.


* Dorp Nieuwer Ter Aa

Het plan betreft de bebouwde kom van Nieuwer Ter Aa. Dat gebied beslaat de kern van Nieuwer Ter Aa alsmede het huidige sportpark en het bedrijventerrein.


* Dorp Breukelen Centrum

Bebouwde kom van Breukelen, gelegen tussen de Straatweg en de Vecht tot aan de kruising waar de Herenstraat aansluit op de Straatweg. De Markt en het park Boom en Bosch vormen de zuidgrens van het plangebied.


* Kockengen dorp, tweede herziening

Het plan bestrijkt een aantal percelen ten zuiden van de Kerkweg in Kockengen. Dit betreft een bestemmingsplan als gevolg van een particulier initiatief om op de betreffende gronden aan de zuidrand van Kockengen woningbouw mogelijk te maken.