Gemeente Breda

Breda stelt nieuwe eisen aan bodemonderzoek en saneringsplannen

Klik hier voor vergroting.

Het college van burgemeester en wethouders heeft deze week een nieuwe nota vastgesteld over het Bredase bodembeleid. De nota De Bredase grondslag geeft verdere invulling aan landelijke beleidsregels en bevat eisen die de gemeente stelt aan bodemonderzoek en saneringsplannen.

Wethouder Willems: "Met deze nieuwe nota willen we als gemeente betere informatie over bodemonderzoeken en saneringsplannen krijgen, de sanering van verontreinigde plekken in Breda stimuleren en uitdragen dat we zowel de ontwikkeling van de stad als de verbetering van de bodemkwaliteit willen stimuleren".

Gemeenten hebben de laatste jaren steeds meer bevoegdheden gekregen om bodembeleid op hun eigen manier in te vullen. Daarnaast is het landelijk bodembeleid aanzienlijk veranderd en zijn er allerlei richtlijnen en protocollen voor bodemonderzoek en sanering ontstaan. Daardoor bevatten lang niet alle bij de gemeente ingediende rapporten de vereiste informatie. Dat heeft aanleiding gegeven tot het opstellen van een nieuwe nota. Deze is vooral bedoeld voor professionele partijen als adviesbureaus en aannemers waarmee de gemeente op dit gebied te maken heeft.
Om tegenstrijdigheden te voorkomen is de nota afgestemd op het bodembeleid van de Provincie Noord-Brabant en de vier andere grote Brabantse steden Tilburg, Den Bosch, Eindhoven en Helmond.

Volgens de nieuwe nota moeten bodemonderzoeken steeds een goed beeld geven van mogelijke risico's van de verontreiniging voor mens en natuur waarbij aandacht voor de mogelijke aanwezigheid van asbest nodig is. Daarnaast moet elk saneringsplan duidelijke doelstellingen van de sanering bevatten en moet de keuze voor de wijze van sanering altijd goed onderbouwd zijn.

Iedere nieuw ontstane bodemverontreiniging moet in zijn geheel worden opgeruimd en de gemeente kan maatregelen nemen om de oorzaak van de verontreiniging weg te nemen en de bodemkwaliteit te herstellen.

De nota ligt vanaf 8 januari ter inzage in het Stadskantoor en is ook te raadplegen via delink hieronder.

Breda, 7 januari 2009

Nota De Bredase grondslag; bodembeleid, uitvoering en procedures.