Gemeente Assen


Assen compenseert gemeentelijke uitstoot CO2

Assen, 7 januari 2009

De gemeente Assen gaat haar eigen organisatie CO2 - neutraal maken. Dit gebeurt door het terugdringen van de uitstoot van CO2 en het aanplanten van bos binnen de gemeente en in Indonesië. Uiteindelijk moet de gemeente door deze maatregelen in 2020 CO2-neutraal zijn.

In februari 2007 heeft het College van B&W het milieuprogramma 2007 vastgesteld. Hierin zijn maatregelen opgenomen die ervoor moeten zorgen dat de gemeente Assen in 2020 CO2-neutraal is. Eén van de actiepunten is het klimaatneutraal maken van de eigen organisatie. Dan gaat het om het woon-werkverkeer, de dienstreizen en het eigen wagenpark. De gemeente stimuleert het gebruik van de fiets en het openbaar vervoer. Niet alleen voor het eigen personeel maar ook voor de inwoners van de stad.

Voor het compenseren van de CO2-uitstoot zal allereerst vijf hectare bos worden geplant in het Amelterbos en in de omgeving van het Witterveld en het transformatorstation aan de Asserwijk. Deze aanplant zal ongeveer drie jaar duren. Ook gaat Assen deelnemen aan het project Samboja Lestari van de stichting Borneo Orangutan Survival in Indonesië. Met dit project worden lang ontboste en tot grasland geworden gebieden herbebost. Door deel te nemen aan dit project draagt de gemeente bij aan twee millenniumdoelen: het bestrijden van honger en armoede en het vergroten van het aantal mensen in een duurzaam leefmilieu.

Het College kiest voor CO2-compensatie zolang de reductie nog niet is gerealiseerd of een duurzame variant voor vervoer is ontwikkeld. De gemeente gaat onderzoeken of het eigen wagenpark op aardgas of biobrandstof kan rijden. Het elektriciteitsverbruik van de gemeentelijke organisatie wordt niet gecompenseerd omdat de ingekochte stroom bestaat uit 100% duurzame elektriciteit. Ook wil de gemeente overschakelen op groen gas voor de eigen gebouwen.