Gemeente Berkelland


Persbericht
Woensdag 7 januari 2009

Geschil omzetderving tankstation Kanters Berkelland bijgelegd

Het college van burgemeester en wethouders heeft overeenstemming bereikt met tankstation Kanters te Ruurlo over de vergoeding van terugloop van omzet als gevolg van het verkeersluw maken van het centrum en de aanleg van de rondweg. Hierdoor is een slepende zaak na 7 jaar tot een einde gekomen. Door beide partijen is er water bij de wijn gedaan.

Verkeersluw centrum
Begin 2002 zijn er door de raad van Ruurlo diverse verkeersbesluiten genomen. Het Masterplan Ruurlo-centrum was de basis voor de besluiten. De verkeersbesluiten zijn genomen in het algemeen belang. De Ruurlose gemeenschap was gebaat bij een verkeersluw centrum. Indien een ondernemer door een dergelijke maatregel bovenmatig wordt getroffen dient er compensatie door de overheid plaats te vinden.

Hoogte compensatie
Tankstations zijn ondernemingen die natuurlijk gevoelig zijn voor verkeersmaatregelen. Voordat de verkeersbesluiten zijn genomen is er al contact geweest met Kanters inzake mogelijke terugloop van omzet. De omzetdaling kon toen echter nog niet worden aangetoond. Eind 2006 is er reeds een bedrag van ongeveer E 160.000,00 aan Kanters toegekend. Dit bedrag is echter niet uitgekeerd omdat de gemeente dit verrekend heeft met door Kanters verbeurde dwangsommen. Omdat Kanters het niet eens was met de hoogte van de compensatie heeft hij beroep ingesteld bij de Rechtbank en hoger beroep bij de Raad van State. De gemeente heeft op alle onderdelen gelijk gekregen, behalve op het onderdeel marges op gemiste liters brandstof. Uitgesproken is dat de gemeente bij de schadeberekening van te lage marges op de brandstof uitging. Alhoewel de margeverschillen klein zijn leidt dat in de eindberekening tot grote verschillen.

Compromis
Om verdere procedures te voorkomen hebben partijen een compromis bereikt over de marges en het toe te kennen bedrag aan compensatie. Het uiteindelijk toegekende bedrag is vastgesteld op E 362.500,00, waarop het al toegekende bedrag van E 160.000,00 in mindering moet worden gebracht.

_____________________________________________________________________________________________