Gemeente Almere

Gemeentegrens-overstijgende hulpverlening aan risicojeugd

07-01-2009

In Almere wordt sinds 2007 met het Elektronisch Signaleringssysteem Almeerse Risicojeugd (ESAR) gewerkt. ESAR is bedoeld om risicojeugd - jeugdigen met problemen op meerdere leefgebieden - vroegtijdig te signaleren en te ondersteunen. Steeds meer organisaties, hulpverleners en professionals werken met ESAR. Met ingang van 2009 is het systeem in heel Flevoland ingevoerd en komt het ideaal van een landelijk sluitende aanpak dichterbij.

In ESAR konden tot voor kort alleen jeugdigen geregistreerd worden die in Almere woonden. Als een jeugdige in een andere gemeente woonde en hier bijvoorbeeld naar school ging, kon de school geen signaal afgeven in ESAR. Ook als de jeugdige verhuisde naar een andere gemeente, gingen eventuele signalen verloren.

Om binnen Flevoland gemeentegrens overstijgende samenwerking mogelijk te maken, is ESAR per 1 januari in heel Flevoland ingevoerd. Niet alleen gaan de andere gemeenten dan meedoen, maar ook instellingen die voor meer dan één gemeente werken. Zo worden risico's en problemen bij jongeren op tijd opgemerkt en wordt voorkomen dat hulpverleners en professionals langs elkaar heen werken. Daarmee komt het ideaal van een landelijk sluitende aanpak dichterbij.

Een al eerder genomen belangrijke stap om dit ideaal te bereiken, is de aansluiting van ESAR op de landelijke verwijsindex (VIR). In 2011 dienen alle Nederlandse gemeenten op de VIR aangesloten te zijn, waardoor een landelijk dekkend netwerk ontstaat.

Omdat ESAR vanaf 1 januari in heel Flevoland gebruikt wordt, staat de afkorting voortaan voor Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd.

Hoe werkt ESAR?
Hulpverleners kunnen in ESAR aangeven dat ze zich zorgen maken over een jongere. Als twee of meer hulpverleners dat doen, krijgen ze een bericht. Ze nemen dan contact met elkaar op en gaan samenwerken. Hierdoor kunnen zij beter en sneller hulp bieden als dat nodig is.