Partij van de Arbeid

Reserves over rol zorgverzekeraar

07-01-2009 05:14

De PvdA is zeer gereserveerd over de rol van een zorgverzekeraar bij de overname van het Vlietland Ziekenhuis in Schiedam. Volgens PvdA Tweede-Kamerlid Eelke van der Veen moet de minister onderzoeken of de overname van het Vlietland Ziekenhuis door de beugel kan: Zo niet dan moet hij een streep halen door de overnameplannen.

Een coöperatie waaraan zorgverzekeraar DSW, personeel van het ziekenhuis en huisartsen en andere zorginstellingen uit de regio deelnemen, hebben een holding opgericht om het noodlijdende Vlietland ziekenhuis over te nemen.

De PvdA gaat uit van het principe schoenmaker, houd je bij je leest. Een zorgverzekeraar moet verzekeren en een zorgaanbieder dient zorg te dragen voor het aanbieden van zorg. Van der Veen: 'Als dit door elkaar heen gaat lopen, dan wordt het ook onduidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is. Ook voor de patiënt geldt dat als hij of zij zorg nodig heeft, het volstrekt helder moet zijn wie verantwoordelijk is voor het leveren van zorg.

Hulpverleners moeten zich volgens de PvdA alleen met zorg bezighouden en niet met de verschillende financiële posities van partijen. Het mag niet zo zijn dat zorgverzekeraars patiënten verplicht kunnen stellen dat zij alleen bij de eigen instelling van de zorgverzekeraar terecht kunnen.

De PvdA staat positiever tegenover een coöperatie waaraan alleen zorgaanbieders en medewerkers van het ziekenhuis deelnemen. Het vergroot de betrokkenheid van de zorgverleners die werken bij de zorginstelling en bovendien kan op die manier de zorg beter op elkaar worden afgestemd. Van der Veen: Dit is alleen maar goed voor de kwaliteit van de zorg. Voorwaarde voor de PvdA blijft dat patiënten keuzevrijheid moeten blijven houden.

De PvdA is extra kritisch over de over de overnameplannen omdat er op dit moment grote ontrust heerst over de financiële positie van ziekenhuizen. Van der veen: Al bij het debat over het IJsselmeerziekenhuis heeft de PvdA aangedrongen op duidelijkheid over de financiering van de ziekenhuizen en de rol van de zorgverzekeraars. Voordat er nieuwe vormen van samenwerking tussen partijen worden toegelaten, moet er een debat komen. De uitkomst van het debat dient een houvast te bieden voor toekomstige ontwikkelingen.

Van der Veen vindt dat de spelregels voor partijen aangepast dienen te worden aan de huidige ontwikkelingen. De politiek dreigt volgens hem nu te veel achter de feiten aan te lopen.