Gemeente Bodegraven

EMBARO TOT WOENSDAG

7 JANUARI 2009 9:00 UUR

PERSBERICHT

onderzoek coalitie van CDA, PvdA, VVD en SGP

In de vergadering van de raad van de gemeente Bodegraven van 23 december 2008 heeft de heer De Klijne de raad over zijn bevindingen geïnformeerd. Op basis hiervan heeft de gemeenteraad besloten om de heer Hans Vroomen (CDA) aan te stellen om als formateur te onderzoeken of een coalitie van CDA, PvdA, VVD en SGP mogelijk is en, indien dit niet het geval was, eventuele alternatieven te onderzoeken. In de periode van 24 december 2008 tot 6 januari 2009 heeft de formateur, de heer (Hans) J.M. Vroomen, diverse gesprekken gevoerd met de onderhandelaars van de fracties van CDA (Jaco Kastelijn), PvdA (Oscar de Klijne), Jan Christiaan Goudbeek (VVD) en de heer Jan Leendert van den Heuvel (SGP). De onderhandelaars in meerderheid, hebben gemeend in te zetten op 3 full-time wethouders. Dit betekent dat er geen invulling zal worden gegeven aan de wens van de SGP om een wethouder te leveren. Dit is voor de SGP reden niet verder deel te nemen aan het formatieproces. De SGP fractie is van oordeel dat alleen een zinvolle deelname aan de coalitie kan plaatsvinden indien plaats wordt genomen in het college. De formatie heeft vanaf dat moment plaatsgevonden met de partijen CDA, PvdA en VVD. Deze partijen hebben aangegeven dat op enkele belangrijke onderwerpen het beleid aange- past moet worden om daarmee de belangrijke knelpunten waar de gemeente Bodegraven voor staat, slagvaardig aan te kunnen pakken. Het plan waarmee de nieuwe coalitie deze knelpunten wil aanpakken is vastgelegd in het coalitieakkoord "Aan de slag!". Een voorbeeld van de nieuwe aanpak is dat, als hiervoor uit onderzoek blijkt dat er hiervoor geen belemmeringen zijn, de gemeente zelf de sporthal bij het zwembad zal gaan bouwen. De coalitie wil de exploitatie en het beheer van deze voorzieningen verder professionalise- ren.
Een ander voorbeeld is de realisatie van de brede school. De coalitie van CDA, PvdA en VVD willen de brede school als concept verder uitbouwen maar zien de bouw van een brede school in de omgeving van het Dronenplein niet meer als een vereiste hiervoor. Om te be- oordelen of de realisatie van een brede school mogelijk is zal de financiële en ruimtelijke haalbaarheid hiervan in een quick scan op korte termijn worden onderzocht. Vanzelfspre- kend wil de coalitie zorgen dat de scholen en de openbare bibliotheek beschikken over goe- de gebouwen. Zowel met betrekking tot het accommodatiebeleid als de brede school wil de coalitie overleggen met de verschillende partners over de gewijzigde bestuurlijke visie. Daarnaast wil de coalitie een impuls geven aan de ontwikkeling en versterking van het cen- trum van Bodegraven. Door een aantal maatregelen moet het centrum nog aantrekkelijker worden en moet aan diverse projecten een impuls gegeven worden. De deelnemende partijen hebben hun kandidaat wethouders voorgedragen. Het betreft hier de heer de heer mr. drs. J.M. Vroomen (CDA), de heer drs. J.J. Bouwens (PvdA) en de heer




J.C. Goudbeek (VVD). In een extra raadsvergadering op donderdag 15 januari 2009 zal de formateur, de heer Vroomen, de raad informeren over zijn bevindingen en zal de raad voor- gesteld worden om de voorgedragen kandidaat wethouders te benoemen.

Op woensdag 7 januari 2009 zal de formateur in aanwezigheid van de onderhandelaars en kan- didaat wethouders de formatie en het coalitieakkoord toelichten. Gelijktijdig zullen de leden van de gemeenteraad hierover geïnformeerd worden. U wordt uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn in het gemeentehuis van de gemeente Bodegraven om 9:00 uur. De bijeenkomst zal plaatsvinden in de trouwzaal.
Informatie voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer Hans Vroomen, formateur, telefoonnummer 06 48 13 51 83 Bijlagen bij dit persbericht:
x coalitieakkoord "Aan de slag!"
x concept portefeuilleverdeling






---- --