NCRV

Nationale Landschappen

NCRV-serie Nationale Landschappen toont karakteristieke Nederlandse landschappen

Donderdag 8 januari

Nederland 2, 19.55 uur

Vanaf donderdag 8 januari zendt de NCRV de serie Nationale Landschappen uit. In acht afleveringen toont de serie de diversiteit van het Nederlandse landschap. Want op relatief korte afstand van elkaar vind je in ons land bossen en rivierdeltaâs, heide en natte veengebieden, zandduinen en heuvels. En ertussendoor kronkelige boerenweggetjes, beschermde dorpsgezichten, eeuwenoude boerderijen en weidse poldergezichten. In de landschappen is de cultuurgeschiedenis van ons land te lezen. De grote verscheidenheid in ons land lijkt vanzelfsprekend, maar korte termijnbelangen en planologische versnippering, zoals de bouw van nieuwe woonwijken en industrieterreinen, bedreigen onze unieke landschappen.

In 2004 heeft de overheid twintig Nationale Landschappen aangewezen. Gebieden met elk een unieke combinatie van landschapskwaliteiten, zoals de flora en fauna, de bebouwing of het reliëf, met zo aantrekkelijke mogelijkheden voor recreatie en toerisme. De twintig Nationale Landschappen beslaan samen ongeveer twintig procent van de oppervlakte van ons land en er wonen naar schatting 2,5 miljoen mensen. De status van Nationaal Landschap is niet alleen een eretitel; het schept ook verplichtingen. Nieuwe ontwikkelingen moeten passen binnen het landschap, want de eigenheid en kwaliteit mogen niet worden aangetast. En tegelijkertijd mogen de landschappen geen openluchtmusea zijn. Mensen moeten in het gebied normaal kunnen wonen, werken en hun geld verdienen.

In elke aflevering van Nationale Landschappen gaat een hoofdpersoon, die nauw betrokken is bij het landschap, het gebied in en laat zien wat de moeite waard is aan natuur, recreatie en streekeigen activiteiten. De volgende Nationale Landschappen zijn te zien:

8 januari - Zuidwest Friesland
15 januari - Zuid-Limburg
22 januari - Stelling van Amsterdam
29 januari - Graafschap
5 februari - Rivierengebied
12 februari - IJsseldelta
19 februari - Drentsche Aa
26 februari - Hoeksche Waard

Nationale Landschappen is een productie van Mrs. Moon Productions in opdracht van de NCRV. Dit is de derde en laatste serie over de twintig Nationale Landschappen die Nederland rijk is. De vorige twee series zijn uitgezonden in voorjaar 2007 en voorjaar 2008.