Vrije Universiteit Amsterdam

Omvang van overgewicht in Nederland en leefstijloorzaken van gewichtsstijging


* Startdatum08-01-2009


* Tijd15.45


* LocatieAula


* TitelOmvang van overgewicht in Nederland en leefstijloorzaken van gewichtsstijging


* PlaatsAula


* SprekerA.C.J. Nooyens


* Promotorprof.dr. W. van Mechelen prof.dr.ir. J.C. Seidell


* OnderdeelFaculteit der Aard- en levenswetenschappen


* WetenschapsgebiedAard- en levenswetenschappen


* EvenementtypePromotie

In het proefschrift van Astrid Nooyens zijn verschillende studies opgenomen die betrekking hebben op de omvang van overgewicht in Nederland en op leefstijloorzaken van gewichtsstijging. Zij keek specifiek naar gewichtsstijging bij jongeren, jongvolwassenen en pas gepensioneerden.

Steeds meer mensen heb overgewicht of obesitas. Door preventie van gewichtsstijging is de toename in overgewicht beter te stoppen dan door behandeling van overgewicht. Om interventieprogramma's ter preventie van gewichtsstijging te ontwikkelen is het nodig meer te weten over welke mensen een verhoogd risico hebben om in gewicht te stijgen en welke leefstijl tot gewichtsstijging leidt.

Verschillende hoogrisico groepen zijn door Nooyens geïdentificeerd. Zo hadden vooral jongeren met relatief dikke huidplooien (maar niet diegenen met een hogere `body mass index' (BMI, =gewicht (kg)/lengte (m)2)) een grotere kans om als volwassene een hoog percentage lichaamsvet te ontwikkelen.
Bij volwassenen vond zij dat personen die een lagere opleiding hadden genoten een hogere BMI hadden dan personen met een hoger opleidingsniveau. De gewichtsstijging met het ouder worden was evenwel voor alle opleidingsniveaus gelijk. Personen die later geboren zijn hadden op dezelfde kalenderleeftijd een hogere BMI dan personen die vroeger geboren zijn. Gewichtsstijging kwam voor in alle leeftijdsklassen tussen 20 en 70 jaar. Mannen die met pensioen gingen vanuit een actieve baan stegen meer in gewicht en middelomvang dan mannen die met pensioen gingen vanuit een zittende baan.

Daarnaast concludeert Nooyens dat observationele data beperkt geschikt zijn om leefstijl oorzaken van gewichtsstijging vast te stellen. In elk geval moeten veranderingen in gedrag gerelateerd worden aan veranderingen in gewicht.