Vrije Universiteit Amsterdam

Het Groot Koninkrijk van Mycene


* Startdatum08-01-2009


* Tijd13.45


* LocatieAula


* TitelHet Groot Koninkrijk van Mycene


* PlaatsAula


* SprekerJ.M. Kelder


* Promotorprof.dr. R.J. van der Spek


* OnderdeelFaculteit der Letteren


* WetenschapsgebiedLetteren


* EvenementtypePromotie

Jorrit Kelder analyseert in zijn proefschrift de discrepanties tussen de verschillende bronnen over de Late Bronstijd en betoogt dat het Griekenland van de Late Bronstijd een grotere politieke eenheid was dan voorheen werd aangenomen.

De wereld van de Late Bronstijd werd gedomineerd door verschillende grote rijken, zoals het koninkrijk der Hettieten, en Egypte. Men heeft altijd de neiging gehad om de wereld van de Late Bronstijd ruwweg gelijk te stellen met de Hochkulturen van de zogenaamde vruchtbare halve maan. Europa daarentegen werd lange tijd als een min of meer onafhankelijk en onbekend gebied gezien dat alleen via onduidelijke handelsroutes contact onderhield met de grote oosterse culturen. Het is intussen duidelijk geworden dat Kreta en Griekenland wel degelijk een belangrijke rol speelden in de internationale handel en politiek van de Late Bronstijd en dat de gebieden nauwe contacten onderhielden met de oriënt.

Dat de contacten tussen deze gebieden en het oosten niet altijd van vreedzame aard waren blijkt steeds meer uit Hettitische teksten en nieuwe archeologische gegevens. Bovendien wekken de Hettitische teksten de indruk dat er in Griekenland sprake was van een `groot koninkrijk'', genaamd Ahhijawa. Bij het lezen van de oosterse (Hetitische en Egyptische) teksten krijgt men de indruk dat dit groot koninkrijk grote delen van Griekenland besloeg. Dit staat echter haaks op de consensus in huidige archeologisch debat, waar de Griekse wereld in de Bronstijd als politiek versnipperd wordt gezien (net zoals in de Klassiek Tijd).

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.