Hoogheemraadschap Delfland

Persexcursie: Kralenketting en Krooswiel

Delfland toont innovatieve dijkmonitor en kroosvanger

Het Hoogheemraadschap van Delfland nodigt u uit om op 8 januari 2009 van 9.30 tot 11.00 uur kennis te nemen van twee innovaties. Deze persexcursie voert langs een nieuw meetsysteem Geobeads waarmee dijken van afstand kunnen worden gemeten, en het Krooswiel, dat kroos verwijdert en genomineerd is voor de InfraTech Innovatieprijs 2009.

De persexcursie start bij het nieuwe gemaal aan de Vlaardingsekade 59 in Schipluiden en duurt ongeveer anderhalf uur.

Veilige dijken met Geobeads
Als eerste waterschap in Nederland gaat Delfland werken met zogenaamde GeoBeads. Geobeads is een 'kralenketting' met gevoelige sensoren die, eenmaal ingebracht in een dijklichaam, gegevens registreren over een dijk. Deze gegevens over bijvoorbeeld waterspanning en vochtgehalte kunnen online worden afgelezen. De proef vindt plaats in een gedeelte van de Vlaardingsekade.

Schoon water door Krooswiel
Het Krooswiel is een drijvend gemaaltje dat kroos verwijderd met een schoepenrad. Vooral in stedelijk gebied geeft kroos op de sloot overlast. Het zorgt ervoor dat er geen zuurstof in het water komt, waardoor vissterfte en stank ontstaat. Het verwijderen van kroos is normaal gesproken bewerkelijk en kostbaar, dit krooswiel werkt geleidelijk en volledig op zonne-energie.

InfraTech Beurs
Ook in 2009 neemt Delfland deel aan de InfraTech Beurs in Ahoy Rotterdam. Op deze beurs zijn vele ontwikkelingen op het gebied van grond-, weg-, en waterbouw te vinden. In de stand van Delfland worden ook enkele innovaties getoond, zoals Geobeads en de Vlotterkering (een tijdelijke waterkering).


---

--------------------------------