Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Debat in Felix Meritis over Gaza: Hamas, Israël en de politiek

'Burgerleed en politieke onmacht in Gaza'

Donderdagavond 8 januari, 19.30 uur, Amsterdam

Cordaid, ICCO, IKV Pax Christi en Oxfam Novib organiseren op 8 januari een debatavond over de oorlog in Gaza. De gewelddadigheden duren nu al meer dan 10 dagen en de humanitaire crisis neemt steeds grotere vormen aan. Het burgerleed neemt toe, het gevoel van politieke onmacht is wijdverbreid. Wat kunnen Europa en Nederland doen? Mensen die in Israël en de Palestijnse Gebieden wonen en werken, analyseren de actuele situatie en gaan in discussie met politici.

Sprekers zijn onder meer:


. Khaled Hroub: Hamas-expert, Palestijns wetenschapper aan de universiteit van Cambridge, hoofd van Cambridge Arab Media Project
. Professor Jeff Halper: Israëlisch antropoloog en directeur van de Israeli Committee Against Housing Demolition, activist en in 2006 genomineerd voor de Nobel prijs voor de vrede.
. René Grotenhuis: directeur Cordaid en net terug uit Israël. Hij sprak daar met mensen uit het maatschappelijk middenveld en politici, zowel in Jeruzalem als Ramallah.

Programma:

19:00 uur Inloop
19:30 uur Aanvang
19:40 uur Ronde tafelgesprek met Trees Kosterman (vrouwenrechtenexpert), Bill Docherty (mensenrechtendeskundige) en Jan Willems (jeugdtheatermaker), allen werkzaam in Israël 20:00 uur Presentatie Khaled Hroub, analyse Hamas perspectief 20:10 uur Presentatie Jeff Halper, analyse Israëlisch perspectief 20:20 uur Presentatie René Grotenhuis, analyse Europees perspectief 20:30 uur Vragenronde uit de zaal
20:45 uur Reactie politici (o.a. Alexander Pechthold D'66, Mariko Peters GroenLinks) 21:00 uur Discussie
21:30 uur Column en afsluiting

Aansluitend borrel en nagesprek in foyer Felix Meritus. Het pand sluit om 23.00 uur.