CBS

Conjunctuurbericht, donderdag 8 januari 2009 9:30

Inflatie wederom fors omlaag

De inflatie is in december uitgekomen op 1,9 procent. In november waren de consumentenprijzen nog gemiddeld 2,3 procent hoger dan een jaar eerder. Vanaf september is de inflatie steeds gedaald.

De afname van de inflatie in december komt vooral door de prijsdaling van autobrandstoffen. Deze waren in december 17 procent goedkoper dan een jaar eerder. In november was dit nog ruim 12 procent.

Autobrandstoffen drukten de inflatie in december met 0,6 procentpunt, tegen 0,4 procentpunt een maand eerder. Huisvesting, water en energie droegen met 0,7 procentpunt het meeste bij aan de inflatie. De bijdrage van voedingsmiddelen was 0,5 procentpunt en die van alcoholhoudende drank en tabak 0,3 procentpunt.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode kwam de Nederlandse inflatie in december uit op 1,7 procent, 0,2 procentpunt minder dan in november. Niet alleen in Nederland liep de inflatie terug. De daling van de inflatie in de eurozone was zelfs een stuk groter. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 1,6 procent in december, tegen 2,1 procent in november. De Nederlandse inflatie was in december 2008 voor het eerst sinds mei 2007 hoger dan die van de eurozone.

De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.