Exportgroei groenten en fruit; bloemen en bollen in de min

07/01/2009 14:30

Productschap Tuinbouw

Nederlandse exporteurs van groenten en fruit hebben in 2008 kans gezien om meer producten in het buitenland af zetten ondanks economische tegenwind en valutaschommelingen. Handelaren van bloemen en planten kregen wel met een teruggang van de uitvoer te maken. De exportwaarde van groenten en fruit steeg in 2008 met vijf procent en die van de sierteeltbranche daalde met drie procent vergeleken met 2007. Dat meldt het Productschap Tuinbouw (PT).

De Nederlandse export van groenten en fruit kwam in 2008 uit op ruim negen miljard euro. Hiervan bestaat een groot deel uit producten die eerst ingevoerd worden en vervolgens weer naar het buitenland gaan (reëxport). Vooral citrusfruit, exotisch fruit, vruchtensappen, noten en specerijen werden in grote hoeveelheden gereëxporteerd. Belangrijke bestemmingen zijn Duitsland en Engeland, maar Nederlandse exporteurs zetten ook steeds meer groenten en fruit af in Midden- en Oost-Europese landen.

De export van bloemen, potplanten en bloembollen liep stroef in 2008. De afzet van deze meer conjunctuurgevoelige producten viel terug door onder andere ongunstige valutaverhoudingen (lage dollar en Engelse pond). De export van bloemen en planten naar Engeland daalde in 2008 met twintig procent en ook de uitvoer van bloembollen naar de VS, de grootste afnemer van bollen, noteerde een daling van negen procent. De export van boomkwekerijproducten en vaste planten bleef nog wel in de plus door een flinke vraag uit Duitsland in 2008.

Volgens het PT kwam de totale export van tuinbouwproducten in 2008 uit op bijna 16 miljard euro. Hiermee groeide de uitvoer met twee procent in vergelijking met 2007. De import van tuinbouwproducten schat het PT op zo'n 8 miljard euro. Hierdoor levert de tuinbouw met ongeveer 8 miljard euro een belangrijke bijdrage aan het positieve saldo aan de Nederlandse handelsbalans.