CIZ opent Centraal Informatiepunt AWBZ-Zorg

07/01/2009 16:11

Centrum indicatiestelling zorg (CIZ)

Alle vragen over (AWBZ-) zorg beantwoord

Wanneer iemand zorg nodig heeft, komt daar regelmatig nogal wat bij kijken. Er is veel mogelijk, maar het is soms niet eenvoudig om de weg naar zorg te vinden. Om daar bij te helpen, is er nu het Centraal Informatiepunt AWBZ-Zorg. Bij dit informatiepunt, dat bereikbaar is via 0900 - 1404 (lokaal tarief), beantwoorden CIZ-medewerkers vragen en wijzen de weg.

Heeft iemand verpleging of hulp nodig bij (langdurige) ziekte, handicap of ouderdom? Dat is AWBZ-zorg. Die zorg wordt geleverd door een thuiszorgorganisatie. Of iemand wordt opgenomen in een verpleeghuis of een verzorgingshuis. Mensen kunnen ook zelf zorg inkopen met een Persoonsgebonden budget (PGB).

Er zijn veel mogelijkheden om zorg te regelen, en er komt regelmatig heel wat bij kijken.

Voor vragen over AWBZ-zorg is er nu het Centraal Informatiepunt AWBZ-Zorg. Deskundige medewerkers beantwoorden vragen en wijzen de weg naar zorg. Een telefoontje is genoeg: 0900 - 1404 (lokaal tarief).

Begeleiding

Per 1 januari is er een aantal zaken veranderd in de AWBZ, de zogenaamde Pakketmaatregelen. Deze veranderingen gaan vooral over de begeleiding. Ook voor vragen over de Pakketmaatregelen kan men terecht bij het Centraal Informatiepunt AWBZ-Zorg.

Als iemand zorg nodig heeft, kan een beroep worden gedaan op zorg die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ). Het CIZ (Centrum indicatiestelling zorg) onderzoekt of iemand AWBZ-zorg kan krijgen, en zo ja, wat voor zorg, hoeveel zorg en hoe lang. Het zorgkantoor regelt vervolgens dat iemand de zorg krijgt waar hij of zij recht op heeft. De zorg wordt geleverd door een thuiszorgorganisatie, of een verpleeghuis of verzorgingshuis. Ook kan men in veel gevallen ervoor kiezen de zorg zelf in te kopen met een PGB.

Het Centraal Informatiepunt AWBZ-Zorg is een initiatief van het CIZ waarmee in Eindhoven en omgeving wordt proefgedraaid.





http://www.ciz.nl