Honderden gedupeerden Tribu

08/01/2009 10:14

Mondi, de belangenorganisatie

Met investeringen in Mobile Homes en grond in Spanje en Argentinië hebben vele mensen zich een financiële strop om de hals gehaald. In een kort geding, aangespannen door één van de schuldeisers, zijn Tribu Internacional Invest S.L. en Tribu Platinum S.A veroordeeld tot terugbetaling. Mondi roept als belangenorganisatie alle gedupeerden op zich te melden.

Tribu Internacional Invest S.L. en Tribu Platinum S.A., beide gevestigd in de nabijheid van Malaga, hebben grote sommen geld afhandig gemaakt. Beide bedrijven zijn onlangs veroordeeld tot terugbetaling van ongeveer 140.000 euro aan een gedupeerde vrouw die, samen met haar twee kinderen, in producten van deze bedrijven investeerde. De producten waarin zij investeerde betroffen onder andere Mobile Homes (stacaravans) en grond in zowel Spanje als Argentinië.

Rendement

De stacaravans zouden worden geplaatst op in Spanje gelegen grond en worden verhuurd aan derden. De investeerder werd een bepaald bedrag aan huurinkomsten gegarandeerd. Zo gaf de investering in de eerste stacaravan recht op 275 euro per maand. De eiseres kreeg dit bedrag slechts anderhalf jaar uitgekeerd. De betaling stopte in januari 2008. De aangekochte grond zou na een aantal jaar verkocht worden met een rendement van enkele honderden procenten. Op de Spaanse grond werd een rendement van driehonderd procent beloofd als de grond na drie jaar werd verkocht.

Benadeeld

Van de beloftes is tot op heden niets waargemaakt, er werden geen of gedeeltelijke uitbetalingen gedaan en eigendomspapieren zijn niet verstrekt. Bovendien werden er op vragen over de investeringsproducten, de uitbetalingen en de eigendomspapieren geen (duidelijke) antwoorden gegeven. Ook aan de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft Tribu Internacional Invest S.L. geen informatie kunnen verstrekken over haar financiële diensten. In januari is Tribu Internacional Invest S.L. al een dwangsom van 80.000 euro opgelegd.

Naar blijkt beschikt Tribu Internacional Invest S.L. niet over de vereiste vergunningen voor de door haar aangeboden (en uitgevoerde) investeringsdiensten en ontplooit zij derhalve illegale activiteiten. De Spaanse toezichthoudende instantie, de Comisión Nacional del Mercado de Valores heeft in juli van dit jaar hiervoor een waarschuwing doen uitgaan.

Vonnis

In een kort geding, dat plaatsvond op 11 december, heeft de rechtbank in Dordrecht beide vennootschappen hoofdelijk veroordeeld tot terugbetaling van alle belegde gelden. Bovendien moet Tribu Internacional Invest binnen 14 dagen na betekening de eigendomspapieren van de Mobile Homes afgeven aan de eisende partij. Gebeurt dit niet dan geldt een dwangsom van 500 euro per dag per Mobile Home. Het vonnis van dit kort geding is in te zien voor leden van Mondi.

Verschijnen

Volgens de raadsman van de in het gelijk gestelde investeerder, Mr M.H. Bressers te Barcelona, worden veel gedupeerden ook nu nog aan het lijntje gehouden met toezeggingen over terugbetalingen. "De mensen achter Tribu weten nog steeds handig misbruik te maken van de goedgelovigheid van cliënten. Er verschijnen regelmatig nieuwsbrieven per email waarin steeds dezelfde beloften worden gedaan, maar feitelijk gebeurt er niets." Zelfs de toezegging van de directeur van Tribu om te zullen verschijnen bij de zitting bij de rechtbank werd niet nagekomen.

Gedupeerden

Vlak voor kerst heeft Mondi de gedupeerden van Tribu, zowel van Tribu Internacional Invest S.L. als Tribu Platinum S.A. opgeroepen zich te melden bij de belangenorganisaties. Tot nu toe hebben twintig gedupeerden zich gemeld, waarvan de meeste in meerdere Mobile Homes hebben geïnvesteerd.

Het is mogelijk u als gedupeerde te melden bij Mondi. Dit kan door het contactformulier op de website Mondi.nl in te vullen onder vermelding van Tribu. Mondi kan optreden als intermediair tussen gedupeerden en advocaat. Dit heeft voor gedupeerden het voordeel dat ze als groep naar buitentreden en een onafhankelijke partij hebben die over hun schouders meekijkt. Aan de hand van de reacties zal Mondi met een advies komen en desgewenst optreden als belangenorganisatie.

Via de website van Mondi en Mondi next nieuws blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen. U kunt zich hiervoor geheel vrijblijvend aanmelden.

Voor meer informatie: www.mondi.nl




http://www.mondi.nl