Universiteit Maastricht

Maastricht UMC+
Persbericht
8 januari 2009

Maastricht UMC+ zoekt zeshonderd gezonde rokers
Nieuw onderzoek naar NicVAX, een vaccin tegen roken door Onderzoeksschool CAPHRI

De Onderzoeksschool CAPHRI van Maastricht Universitair Medisch Centrum+ (Maastricht UMC+) start met een klinisch vervolgonderzoek naar de effectiviteit van NicVAX, een vaccin tegen roken, in combinatie met varenicline (een ander stoproken middel). Daarvoor is de Onderzoeksschool op zoek naar zeshonderd gezonde rokers. Het vaccin is ontwikkeld door Nabi Biopharmaceuticals, gevestigd in Rockville USA, en de studie wordt mede gesubsidieerd door ZonMw en Nabi.

Het Nicotine vaccin NicVAX zorgt er voor dat er na inenting antilichamen worden gemaakt, waardoor nicotine wordt gebonden en niet meer in de hersenen kan komen. Een eerdere (fase 2-b) studie toonde al aan dat rokers in staat waren om te stoppen met roken als er na inenting antilichamen gemaakt waren. NicVAX bleek in die studie niet meer bijwerkingen te hebben dan een placebo vaccin.

Het onderzoek, dat enkele jaren zal duren, zal meten wat het effect van het vaccin is op het stoppen met roken wanneer het samen met een ander stoproken middel wordt gegeven. Voor deze studie, onder leiding van Prof. dr. Onno van Schayck zullen 600 gezonde rokers, die willen stoppen met roken, worden geselecteerd. Het totale budget voor deze studie bedraagt bijna 2 miljoen euro, het grootste subsidiedeel is afkomstig van ZonMw. ZonMw werkt aan de verbetering van preventie, zorg en gezondheid door het stimuleren en financieren van onderzoek, ontwikkeling en implementatie. ZonMw heeft als hoofdopdrachtgevers VWS en NWO.

Prof. dr. Onno van Schayck houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar het stoppen met roken op zowel farmacologisch als gedragsmatig gebied. Voor zijn onderzoek ontving hij eerder diverse subsidies van ZonMw en de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Aanmelden:
Gezonde rokers die in Maastricht of omgeving wonen die geĂŻnteresseerd zijn in deelname kunnen zich aanmelden via telefoonnummer 043 388 3969 of via e-mail: nicotinevaccinstudie@hag.unimaas.nl Uitgebreide informatie kunt u vinden op de website www.hag.unimaas.nl/nicotinevaccinstudie


---