Gemeente Zwolle

Architectonische kaders bij de herontwikkeling locatie Lankhorstgebouw.

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 7-01-2009

Betreft: artikel 44 vragen SP en ChristenUnie inzake Architectonische kaders bij de herontwikkeling locatie Lankhorstgebouw

Geacht college,

Inleiding

In de Informatienota voor de raad d.d. 2 december 2008 inzake definitief ontwerp Fenixterrein Kamperpoort alsmede in de Peperbus van 17 december 2008 staat het besluit van het college, in te stemmen met het verzoek tot sloop van het Lankhorstgebouw in de Kamperpoort, mits daar een bijzonder architectonisch gebouw voor in de plaats komt.

Aangezien de gemeenteraad van Zwolle, zich beraad op de regels voor ruimtelijke kwaliteit in en rondom de binnenstad is de vraag welke kaders of voorwaarden worden gesteld om tot die bijzondere architectuur te komen. Deze vraag is ambtelijk uitgezet en het antwoord is, dat er geen kader of richtlijn is.

Dat verbaast de fracties van SP en CU, temeer er in het recente verleden behoorlijke discussie zijn ontstaan over de verschijningsvorm van bouwplannen. De onduidelijkheid over geldende kaders en het proces van inspraak op het ontwerp brengt de fracties bij de volgende vragen:
* Waarom is er voor gekozen geen kaders mee te geven?
* Hoe beoordeelt het college straks of het ontwerp architectonisch bijzonder is? Op welke manier is objectieve toetsing mogelijk?
* Hoe waarborgt u een gedragen ontwerp?

* Welke vorm van beginspraak wilt u gaan toepassen? Wij verzoeken u om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden. Met vriendelijke groet,

Namens de SP en CU-fractie
Edwin Koster
Gerdien Rots

Bijlage: antwoord ambtelijke navraag

Heer Koster,

Bij afwezigheid van collega Johan Roeland beantwoord ik uw vraag over de herontwikkeling van de Lankhorstlokatie; deelproject Fenix.

Het college heeft besloten in te stemmen met de sloop van het Lankhorstgebouw mits daarvoor in de plaats een architectonisch bijzonder gebouw wordt gerealiseerd. SWZ heeft aangegeven dit te zullen doen. Een verder kader van wat architectonisch bijzonder is is niet gegeven. SWZ zal als eerste stap een programma opstellen (welke functies in het gebouw) en een voorstel doen voor de architectenkeus. Wij wachten de voorstellen van de corporatie af.

Bron: Raadsgriffie

Datum van 13-08-2008 tot 12-02-2009