Gemeente Zwolle

Privacy wetgeving bij de afdeling burgerezaken

Aan het College van Burgemeester en Wethouders

Zwolle, 07-01-2009

Betreft: artikel 44 vragen SP inzake privacy wetgeving bij de afdeling burgerezaken

Geacht college,

In het kader van artikel 45 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil ik namens de SP schriftelijke vragen stellen over de privacy wetgeving bij de afdeling burgerzaken.

Inleiding
De afdeling Burgerzaken van de gemeente Zwolle maakt gebruik van het zogenaamde 'adresonderzoek'. Bij een verhuizing wordt daar gebruik van gemaakt om informatie te verkrijgen over recente adresgegevens van betrokkenen. Nu blijkt dat het voor de gemeente mogelijk is om bij een dergelijk 'adresonderzoek' familieleden en derden over 'verhuisinformatie' te benaderen, zonder medeweten van de betrokkene. Zo worden betrokkenen niet eerst op adequate wijze geïnformeerd over het versturen van brieven naar directe familieleden. Ook al hebben deze familieleden al jaren geen contact meer met elkaar.

Dit brengt ons bij de volgende vragen

* Klopt het dat de afdeling burgerzaken zonder medeweten van betrokkene directe familieleden mag benaderen om 'verhuisinformatie' te verkrijgen? Zo ja, op welke wetgeving is dit precies gebaseerd?
* Hoe vaak heeft de gemeente Zwolle 'verhuisinformatie' in 2008 ingewonnen bij directe familieleden of derden, zonder medeweten van de betrokkene?
* Bent u met de SP van mening dat betrokkenen altijd vooraf op een adequate wijze moeten worden geïnformeerd over het benaderen van directe familieleden en derden door de afdeling burgerzaken? Zo ja, welke maatregelen gaat u nemen om dit ook daadwerkelijk te bewerkstelligen?

Wij verzoeken u om deze vragen z.s.m. te beantwoorden. Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie;
Tjitske Siderius

Bron: Raadsgriffie

Datum van 07-01-2009 tot 06-07-2009