Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 jan 2009

Gouda krijgt een Veiligheidshuis

Gouda krijgt nog deze zomer een veiligheidshuis, waarin politie, justitie, gemeente en ketenpartners in de veiligheidsaanpak samenwerken. Minister Hirsch Ballin heeft dit toegezegd bij een bezoek aan de stad.

Met het Veiligheidshuis kan de gemeente effectiever en sneller optreden als het moet. Burgemeester Wim Cornelis: "Dit is een mooi cadeau voor Gouda, een geweldige stap in de goede richting".

Het nieuwe Veiligheidshuis sluit aan bij het plan van aanpak voor de overlast in de wijk Oosterwei, dat de gemeente heeft ingediend bij het kabinet. In dit plan van aanpak doet de gemeente een voorstel voor een integrale aanpak van de veiligheid van de wijk. Het plan omvat maatregelen om de veiligheidssituatie in de wijk fors te verbeteren en kent drie speerpunten: jongeren en hun omgeving, aanpakken van de zwaarste categorie overlastgevers en fysieke ingrepen om de wijk te verbeteren. Aanleiding voor het plan van aanpak was een incident waarbij een buschauffeur werd beroofd op 10 september 2008.

Met de toezegging van de minister van Justitie over het Veiligheidshuis kan de gemeente goede vorderingen maken met de uitvoering van de plannen. In het Veiligheidshuis Gouda werken alle instanties die zich bezig houden met probleemjongeren (o.a. gemeente, politie, justitie, reclassering, bureau Jeugdzorg) samen onder één dak. Zo kunnen de problemen adequaat worden aangepakt. De gezamenlijke voorbereiding door gemeente, politie en openbaar ministerie voor een Veiligheidshuis in Gouda zijn in een zodanig stadium dat het huis op 6 juni open kan gaan.