Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


08 jan 2009

Midden-Brabant start met signaleringssysteem Zorg voor Jeugd

Zestig gemeenten in Noord-Brabant zijn op 1 januari 2009 van start gegaan met het signaleringssysteem `Zorg voor Jeugd'. Met dit systeem kunnen alle organisaties die betrokken zijn bij de hulpverlening aan kinderen en jongeren van 0 tot 23 jaar snel en efficiënt informatie uitwisselen. Hierdoor moeten risico's met kinderen en jongeren voorkomen worden.

In de keten van jeugdzorg werkt een groot aantal instellingen samen. Dat vergt optimale samenwerking, coördinatie, informatie-uitwisseling en afstemming, maar dat is nog niet altijd vanzelfsprekend. Het signaleringssysteem Zorg voor Jeugd zorgt ervoor dat mogelijke risico´s bij kinderen vroegtijdig worden gesignaleerd, dat alle instellingen weten wie betrokken is bij de jeugdige en dat de informatie tussen hulpverleners direct en snel wordt uitgewisseld. Ook is nu meteen duidelijk wie de eerstverantwoordelijke is om de zorg te coördineren en worden voortgang en acties van de hulpverlening bewaakt.

Geen inhoudelijke informatie
In Zorg voor Jeugd wordt vanwege de privacy alleen geregistreerd dàt er een melding is gedaan. De aard van de melding en behandeling staan niet in het signaleringssysteem. Die informatie blijft in het dossier bij de desbetreffende hulpverlener. Een organisatie informeert altijd eerst de ouders en/of jongere voordat ze een signaal afgeeft in Zorg voor Jeugd. Ouders en/of jongeren hebben recht op inzage in het systeem, recht op correctie van gegevens en kunnen ook bezwaar maken tegen een signaal.

Achtergrond
Aanleiding voor de ontwikkeling van Zorg voor Jeugd is de opdracht van het ministerie van Jeugd en Gezin aan alle gemeenten om voor 1 januari 2011 een signaleringssysteem in te voeren en daarmee aan te sluiten op de landelijke Verwijsindex Risicojongeren. Zo kunnen signalen ook op landelijke schaal worden uitgewisseld. Zestig gemeenten in Noord-Brabant hebben zich inmiddels bij Zorg voor Jeugd aangesloten. In het voorjaar volgen de Drechtsteden en vanaf 1 januari 2010 de provincie Groningen.