Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
8 januari 2009

Uitreiking tijdens de 33e Dies Natalis
Eredoctoraat voor prof. dr. John Campbell

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, dat in 2008 uitgebreid werd gevierd, wordt een eredoctoraat uitgereikt aan prof. dr. John Campbell van Harvard University. Prof. Campbell geldt als een autoriteit op het gebied van Financiële Economie, Macro-economie en Econometrie. Zijn onderzoek richt zich vooral op 'Household Finance' met de nadruk op financiële lange termijn beslissingen. De uitreiking vindt plaats op 8 januari tijdens de 33e Dies Natalis van de Universiteit Maastricht.

Prof. John Campbell (1958), sinds 2006 hoogleraar aan Harvard University, wordt gezien als een belangrijke pionier en autoriteit op het gebied van 'Household Finance'. Volgens insiders is hij een potentiële kandidaat voor de Nobelprijs. Campbell heeft vele publicaties op zijn naam staan, waaronder het boek dat hij samen met Luis Viceira schreef: 'Strategic Assect Allocation: Portfolio Choice for Long-Term Investors' (2002), dat is uitgegroeid tot een standaardwerk op dit gebied. In 1997 schreef hij samen met Andrew Lo and Graig MacKinley 'The Econometrics of Financial Markets', dat nu geldt als een van de belangrijkste gidsen voor onderzoek binnen de Financiële Economie.

Prof. dr. Piet Eichholtz, hoogleraar Vastgoedfinanciering aan de Universiteit Maastricht zal het eredoctoraat uitreiken. Eichholtz over Campbell: "Hij heeft onze manier van denken fundamenteel veranderd. Hij creëerde nieuwe richtingen in academisch onderzoek en gaf ons daarvoor ook het gereedschap. Op basis van zijn langdurig onderzoek naar aandelenkoersen voorspelde hij in 1996 al de val van de Amerikaanse aandelenmarkt inclusief de manier waarop en de redenen waarom. Toen werd hij daarin niet altijd serieus genomen, zeker omdat de koersen nog zeker vier jaar verder stegen, maar nu weten we inmiddels beter. Hadden we maar eerder en beter naar Campbell geluisterd."

De uitreiking vindt plaats tijdens de academische zitting (van 15.30 - 17.00 uur) in de Sint Janskerk in Maastricht. Kijk voor meer informatie over de 33e Dies Natalisviering op www.unimaas.nl/dies2009