Universiteit Twente

Henk Zijm benoemd tot hoogleraar Quantitative Methods in Operationeel Management

Zorglogistiek belangrijk thema voor voormalig UT rector

Prof. dr. Henk Zijm, voormalig rector magnificus van de Universiteit Twente, is door het College van Bestuur benoemd tot hoogleraar van de leerstoel Quantitative Methods in Operationeel Management aan de faculteit Management en Bestuur. Hiermee is de oud-rector weer terug op het vakgebied waar hij zich het grootste gedeelte van zijn carrière mee heeft beziggehouden.

Henk Zijm was tot en met 31 december 2008 Rector Magnificus van de Universiteit Twente, een functie die hij vier jaar lang vervulde. Voordat Zijm rector werd, was hij decaan van de faculteit Elektrotechniek Wiskunde en Informatica (EWI) en daarvoor wetenschappelijk directeur van het onderzoeksinstituut CTIT.

Na een periode waarin Zijm met name bestuurlijke functies heeft ingevuld, gaat hij zich weer meer richten op de wetenschap en keert hij terug naar het vakgebied waar hij zich het grootste gedeelte van zijn carrière mee heeft beziggehouden: het ontwerp en de besturing van productie- en operationele systemen. Hij krijgt de leerstoel Quantitative Methods in Operationeel Management aan de faculteit Management en Bestuur onder zich. Het onderzoek van deze leerstoel richt zich op wiskundige methoden ten behoeve van productiebesturing en supply chain management. Zijm wil zich daarbij niet beperken tot de productie- en distributiesector, maar ook onderzoek uitvoeren voor dienstverlenende instellingen, met name in de gezondheidszorg.

Henk Zijm is per 1 januari benoemd, maar zal de leerstoel pas vanaf de zomer volledig gaan leiden. Tot die tijd neemt prof.dr. Richard Boucherie van de leerstoel Stochastische Operations Research leerstoel waar.

Ambassadeur

Zijm houdt er naast zijn leerstoel nog diverse andere taken op na. Zo blijft de oud-rector actief als UT ambassadeur en zet hij zich in die hoedanigheid in om internationaal meer samenwerking op onderwijs- en onderzoekgebied te initiëren. Daarnaast is Zijm sinds 1 januari voorzitter van het Bestuur van ASTRON, het NWO instituut voor radioastronomie in Dwingelo. Verder is hij President van ISIR (International Society of Inventory Research).