Gemeente Enschede

Bestrijding van gladheid in Enschede

Veel mensen vragen tijdens deze periode van kou en gladheid of de gemeente ervoor kan zorgen dat hun straat of stoep vrij kan worden gemaakt van sneeuw en/of ijs. Het gladheidbestrijdingsplan van de gemeente voorziet er niet om in de hele stad gladheid tegen te gaan. Gladheid wordt alleen bestreden op de vastgestelde strooiroutes.

In het gladheidbestrijdingsplan en op de bijbehorende strooikaart is aangegeven op welke wegen er wordt gestrooid. Het plan is er vooral op gericht om de doorstroming door de stad te waarborgen. Dat zijn in principe de verkeersaders, de busroutes, de brandweerroutes en de doorgaande fietsroutes en de fietsroutes naar het voortgezet onderwijs. De fietsstroken die achterlangs bushalteheuvels lopen en waar ze voor een fietsverkeerslicht gescheiden komen te liggen van de weg worden gestrooid bij daglicht. Dit geldt ook voor de aparte stroken voor rechtsaf. In deze situaties zijn de fietsstroken zo smal dat de gladheidbestrijding alleen bij daglicht goed en veilig uitgevoerd kan worden. Fietsers raden wij aan om met extra aandacht over deze wellicht nog gladde fietsstroken te rijden. Bij sneeuwval worden met handkracht de voetgangersoversteekplaatsen en bushaltes schoongemaakt. Tevens wordt ervoor gezorgd dat de entree's naar de winkelcentra begaanbaar zijn. Overigens is het nooit te garanderen dat op de strooiroute geen gladheid optreedt. Het is daarom aan alle weggebruikers zelf om in geval van gladheid het rijgedrag aan te passen.

Meer tips
U kunt zelf aan de veiligheid bijdragen door uw stoep schoon te maken. Bij vrijwel alle bouwmarkten en bij diverse benzinestations kunt u terecht om zout te kopen. Voor het veilig deelnemen aan het verkeer is het aan te raden om de adviezen van de ANWB te volgen. Kijk voor meer tips ook eens op het digitale loket van www.enschede.nl onder 'Gladheidbestrijding'. Daar staat ook de strooikaart waarop u kunt zien welke routes gestrooid worden, zodat u de gladde wegen kunt ontwijken. Het advies is om zoveel mogelijk voor de schone route te kiezen, ook al neemt dat meer tijd in beslag.

IJsvorming
Bij 'normale' gladheid op de wegen is het strooien van zout voldoende om de gladheid voor te zijn of op te lossen. Bij sneeuwval is dat een stuk lastiger. Voordat het gaat sneeuwen zorgen we ervoor dat er een zoutlaag op de weg ligt, zodat de sneeuw niet aan het wegdek plakt en makkelijk kan smelten. Als er veel sneeuw valt is het zout alleen onvoldoende. Er wordt dan gelijktijdig met het strooien ook de sneeuw weggeschoven. Soms moet dit meerdere malen omdat de onderste laag al is verijst. Op plaatsen die niet in de strooiroute zitten wordt de sneeuw door betreding vaak tot ijsplakken gedrukt waardoor het erg glad kan worden. Het duurt vaak lang voordat dat is weggesmolten na de vorst.

Geplaatst: 08 januari 2009.

8 januari 2009