Gemeente Haren

Inschrijvingsmogelijkheden woningzoekenden uitgebreid

Toegespitst Toewijzingsprotocol

08/01/2009

Op 15 december 2008 heeft de gemeenteraad van Haren het Toegespitst Toewijzingsprotocol vastgesteld. Graag willen we u over dit besluit informeren. De gemeente Haren kent voor de toewijzing van nieuwbouwwoningen en bouwkavels al geruime tijd het systeem van de doorlopende inschrijving. Iedereen (dus ook mensen van buiten de gemeente Haren) kan zich inschrijven als woningzoekende. De toewijzing van nieuwbouwwoningen en bouwkavels vindt plaats op een vastgestelde manier: volgens het algemene Toewijzingsprotocol.

Het Toegespitst Toewijzingsprotocol is speciaal opgesteld voor verenigingen en stichtingen die serieuze en reële plannen hebben om zonder winstoogmerk woningen te ontwikkelen. Het Toegespitst Toewijzingsprotocol vervangt niet het bestaande Toewijzingsprotocol, maar is aanvullend hierop. Het bestaande protocol is voor reguliere projectontwikkelaars van toepassing, het Toegespitst Toewijzingsprotocol geldt voor verenigingen en stichtingen.

De protocollen lijken veel op elkaar, het verschil is dat verenigingen en stichtingen door het college van burgemeester en wethouders moeten worden toegelaten. Het college toetst hen op volkshuisvestelijke en maatschappelijke meerwaarde voor de gemeente Haren.

Verschillend is verder dat reguliere projectontwikkelaars het algemene Toewijzingsprotocol hanteren op het moment dat er woningen of kavels in de verkoop gaan, verenigingen en stichtingen hanteren het Toegespitst Toewijzingsprotocol in een eerder stadium: dat van de planvorming.

De gemeente heeft alle ingeschreven woningzoekenden een brief gestuurd met een antwoordformulier. Als u zich heeft ingeschreven als woningzoekende en u wilt niet dat u wordt aangeschreven door verenigingen en stichtingen volgens het Toegespitst Toewijzingsprotocol dan kunt u dit door middel van het antwoordformulier aangeven. Als u als ingeschreven woningzoekende voor 23 januari 2009 het antwoordformulier niet ingevuld retour heeft gestuurd naar de gemeente gaan wij ervan uit dat u hiermee akkoord gaat.

Als u zich wilt inschrijven als woningzoekende in de gemeente Haren kunt u een inschrijfformulier ophalen bij de afdeling Publiekszaken in het gemeentehuis. Nadat u dit volledig hebt ingevuld, ondertekend en weer ingeleverd ontvangt u een nota met het te betalen inschrijfgeld. Ook kunt u gebruik maken van het digitale inschrijfformulier op de website. Bij het invullen kunt u aangeven of u wel of niet wilt worden aangeschreven door toegelaten verenigingen en stichtingen die plannen hebben voor woningbouw.

Als u vragen heeft over het Toegespitst Toewijzingsprotocol kunt u contact opnemen met de heer S. van Hemmen, telefoonnummer 050 53 39 941, sp.vanhemmen@haren.nl.