FloraHolland


Eerste Fairtrade-rozen voor burgemeester Wallage

EELDE, 8 januari 2009 (persbericht) - De Groningse burgemeester Wallage nam vanmorgen bij bloemenveiling FloraHolland in Eelde het eerste Fairtrade-rozenboeket in Nederland in ontvangst. De Fairtrade-rozen, afkomstig uit Afrika, dragen het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade als bevestiging dat ze onder eerlijke voorwaarden zijn geproduceerd en verhandeld. Bloemengroothandel Jilderda brengt ze op de markt. De rozen zijn vanaf vandaag verkrijgbaar bij diverse supermarkten en bloemisten in het noorden van Nederland.

FloraHolland Eelde organiseerde afgelopen jaar een reis voor veilinginkopers naar Zimbabwe. Tijdens deze reis kwam Jilderda in contact met het Fairtrade-gecertificeerde rozenbedrijf Luxaflor in dit land. Het concept van Fairtrade sprak tot de verbeelding van ondernemer Frits Jilderda, eigenaar van Bloemengroothandel Jilderda. Intussen heeft Jilderda als eerste bloemenhandelaar in Nederland een licentie voor het leveren van Max Havelaar Fairtrade-rozen. Jilderda heeft zes eigen bloemenzaken in noord-Nederland en levert rozen aan ruim veertig supermarkten in de vier noordelijke provincies. De rozen worden na aankomst in Nederland verkoopklaar gemaakt voor de winkels door de importafdeling van FloraHolland in Eelde. Frits Jilderda overhandigde het eerste Fairtrade-rozenboeket aan burgemeester Jacques Wallage, vanwege de kandidatuur van Groningen als eerste Fairtrade Stad van Nederland.
Veel rozen die in Nederlandse supermarkten worden verkocht zijn afkomstig uit Afrika. Met de ontwikkelingspremie van Fairtrade kan daar verder worden geïnvesteerd in goede arbeidsomstandigheden en het milieu, en kunnen arbeiders hun toekomst in eigen hand nemen. De Fairtrade-ontwikkelingspremie wordt alleen besteed aan gezamenlijke projecten die ten gunste komen van de arbeiders en hun families.

Bij de foto: burgemeester Wallage van Groningen met het eerste Fairtrade-rozenboeket, geflankeerd door Frits Jilderda (rechts) en Cees Hoekstra, vestigingsmanager FloraHolland Eelde (links).