Partij van de Arbeid

Einde geweld hoogste prioriteit

08-01-2009 10:42

Volgens PvdA-europarlementariërs Thijs Berman, Jan Marinus Wiersma en Jan Cemers is een catastrofale humanitaire situatie ontstaan en moet onmiddellijk een einde komen aan het geweld in Gaza: Op dit moment moet onze solidariteit in de eerste plaats naar de slachtoffers uitgaan.

De Israëlische militaire operatie als reactie op de raketbeschietingen vanuit Gaza is volgens de PvdA-europarlementariërs buiten alle proporties. Door de grensblokkade en het Israëlische grondoffensief is voor de bijna anderhalf miljoen inwoners van de Gazastrook een onhoudbare situatie ontstaan. Het is voor Cremers, Wiersma en Berman onacceptabel dat op grote schaal burgers het slachtoffer worden van dit politieke conflict. Europese diplomatie moet er op gericht zijn een onmiddellijk staakt het vuren tot stand te brengen en humanitaire hulpverlening aan de inwoners van Gaza te hervatten.

De PvdA-delegatie verwelkomt de actieve diplomatie van de Europese Unie die tot een einde van de vijandelijkheden moet leiden. Volgens de PvdA-europarlementariërs moet het besef dat een militaire oplossing van het conflict niet bestaat, dringend terugkeren. Als onderdeel van het bestand moeten de partijen de bereidheid tonen naar de onderhandelingstafel terug te keren. Dat Hamas daarbij ook een plaats krijgt is volgens hen onvermijdelijk. Of we het nu leuk vinden of niet, Hamas is een factor.

Onder de huidige omstandigheden kan er volgens de PvdA-delegatie geen sprake zijn van een opwaardering van de betrekkingen tussen Israël en de Europese Unie: De EU-lidstaten moeten bereid zijn een bijdrage te leveren aan het bestand, zodra daarover overeenstemming kan worden bereikt. De aankondiging van minster Verhagen van Buitenlandse Zaken dat Nederlandse waarnemers een rol zouden kunnen spelen bij de bewaking van de grenzen is volgens de PvdA-delegatie een goed signaal.

Maar de economische en humanitaire situatie in Gaza moet daarbij wel net zo veel aandacht krijgen als het voorkomen van wapensmokkel, zeggen Berman, Wiersma en Cremers. Een Europese missie moet er toe bijdragen dat het leven in de Gazastrook zich weer stap voor stap kan normaliseren.