AzG: beperkt staakt-het-vuren ontoereikend voor bieden hulp

08/01/2009 13:20

Artsen Zonder Grenzen

Amsterdam, 7 januari 2009 - Het militaire offensief in de Gazastrook treft burgers zonder onderscheid, zegt Artsen Zonder Grenzen. Medische teams blijven ernstige hinder ondervinden bij hun hulpverlening. De internationale gemeenschap mag niet tevreden zijn met een beperkt staakt-het-vuren, dat volgens Artsen zonder Grenzen absoluut ontoereikend is om levensreddende hulp te bieden.

Het aantal slachtoffers het Israëlische militaire offensief - naar schatting 600 doden en 2.950 gewonden in slechts 11 dagen - neemt alarmerende proporties aan.

'Anderhalf miljoen Palestijnen in de Gazastrook, waarvan de helft kinderen, zijn het slachtoffer van onophoudelijke beschietingen en bombardementen', zegt Franck Joncret, landencoördinator van Artsen zonder Grenzen. 'Hoe kan je nu geloven dat zo'n allesverpletterende aanval burgers zou sparen, die verhinderd worden te vluchten en die in zo'n dichtbevolkt gebied leven?'

Door het militaire offensief durven bewoners hun huizen niet meer uit op zoek naar hulp. Ook hulporganisaties lijden onder de onveiligheid. Palestijnse hulpverleners werden gedood en ziekenhuizen en ambulances zijn gebombardeerd.

De afdelingen spoedeisende hulp worden overstroomd met gewonden. In het Al Shifa ziekenhuis zijn de laatste tien dagen meer dan 300 operaties uitgevoerd. 'De zes operatiekamers werken op volle capaciteit, met twee operaties tegelijk in elke kamer', zegt dr. Cécile Barbou, medisch coördinator van Artsen zonder Grenzen in Gaza. 'De Palestijnse chirurgen en het personeel kunnen het aantal patiënten amper aan.' De meeste noodgevallen zijn patiënten met ernstige verwondingen, meestal aan de borstkas, de buik en het gezicht.

De teams van Artsen zonder Grenzen in Gaza bestaan uit drie internationale en bijna 70 Palestijnse medewerkers. Zij proberen al sinds het begin van het offensief de Palestijnse medische structuren te ondersteunen en de gewonden te behandelen. Ze hebben medische noodvoorraden en medicijnen aangevoerd voor een aantal ziekenhuizen waar de materialen op dreigden te raken. Momenteel behandelen 20 medewerkers van Artsen zonder Grenzen mensen thuis en bezoeken ze dagelijks 40 mensen.

'De onveiligheid is zo groot, dat onze bewegingsvrijheid en de mogelijkheid om medische hulp te bieden, extreem beperkt zijn', zegt Jessica Pourraz, veldcoördinator voor Artsen zonder Grenzen in Gaza. 'We hebben onbeperkte toegang nodig om de gewonden de klok rond te verzorgen, en de burgerbevolking moet de ziekenhuizen kunnen bereiken.'

Op verzoek van het Al Shifa ziekenhuis stuurt Artsen zonder Grenzen een chirurgisch team (een chirurg, een anesthesist en een verpleegkundige), en een mobiel ziekenhuis met een operatiekamer en een intensive care unit. Artsen zonder Grenzen hoopt snel toestemming te krijgen om het team en het materiaal de Gazastrook in te kunnen brengen.





http://www.artsenzondergrenzen.nl