Ministerie van Defensie

Nieuwe lichting Nederlandse militairen oefent voor Uruzgan

8 januari 2009, 13.26 uur

Een Cougar-transporthelikopter wordt ingezet tijdens Uruzgan Integration in 2008.

De oefening Uruzgan Integration wordt van 12 tot en met 30 januari in delen van de provincie Utrecht en Gelderland gehouden. Deze oefening geldt als belangrijke voorbereiding voor eenheden die later dit jaar worden ingezet in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Uruzgan Integration heeft als doel het optreden van verschillende eenheden nader op elkaar af te stemmen. De eenheden die deze drie weken oefenen, vertrekken in het vroege voorjaar naar Uruzgan. De oefening wordt gehouden binnen de vierhoek Wezep, Nijmegen, Utrecht en Huizen.

Aan Uruzgan Integration doen 1400 militairen mee. De grootste groep militairen zal deel uitmaken van de Battle Group, de geniecompagnie en verschillende logistieke eenheden. Zij maken deel uit van de Task Force Uruzgan die de Afghaanse overheid ondersteunt bij de wederopbouw en het handhaven van veiligheid en stabiliteit.

Verschillende eenheden De kern van de eenheden tijdens Uruzgan Integration is afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade uit Oirschot. Overige deelnemende militairen zijn onder meer werkzaam bij 11 Luchtmobiele Brigade, 101 Gevechtssteunbrigade, 1 Logistieke Brigade en de Koninklijke Marechaussee.

Luchtmacht De Apache-gevechtshelikopters en F-16 jachtvliegtuigen van de luchtmacht verlenen luchtsteun aan de grondtroepen. Daarnaast neemt de luchtmacht ook deel met transporthelikopters. De helikopters zullen verkenningen en landingen uitvoeren.

De oefening vindt plaats op oefenterreinen van Defensie. Binnen het genoemde gebied vinden verplaatsingen over de weg en vliegbewegingen plaats. Tijdens de oefening kan door de helikopters om tactische redenen laag worden gevlogen. De vliegbewegingen zijn in principe tussen 08.00 uur en 22.00 uur, waarbij zoveel mogelijk overdag wordt gevlogen.

Achtergrondinformatie

* Vliegbewegingen